afis_memorial1Fondatori Ana Blandiana şi Romulus Rusan

Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei este realizat şi administrat de Fundaţia Academia Civică.

 

”Cea mai mare victorie a comunismului – o victorie relevată dramatic abia după 1989 – a fost crearea omului fără memorie, a omului nou cu creierul spălat, care nu trebuie să-şi amintească nici ce a fost, nici ce a avut, nici ce a făcut înainte de comunism.

Realizarea Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei este o formă de contracarare a acestei victorii, un mijloc de resuscitare a memoriei colective.

Format din Muzeul de la Sighet şi din Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului, cu sediul în Bucureşti, precum şi organizator al Şcolii de Vară, Memorialul este o instituţie a Memoriei, unică în felul ei prin faptul că este în acelaşi timp institut de cercetare, de muzeografie şi de învăţământ.

La întrebarea “Poate fi reînvăţată memoria?”, Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei din România este un convingător răspuns afirmativ.” (Ana Blandiana)

 

Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului

DSC_0039Crearea Muzeului de la Sighet a fost precedată şi apoi suţinută de activitatea Centrului Internaţional de Studii asupra Comunismului. Întâi istorie orală, dar, în paralel, strângerea de documente, fotografii, obiecte şi hârtii care să poată fi folosite în crearea celor peste cincizeci de săli în fostele celule ale închisorii.

Muzeul, care adesea este confundat el singur cu Memorialul, este produsul Centrului de Studii, care  îşi are sediul în Bucureşti.

Creat în 1993 de Romulus Rusan, fiinţând mereu în criză de fonduri şi personal, Centrul a reuşit să producă proiectele de reabilitare şi dotare a muzeului, banca de date necesară umplerii acestuia cu un conţinut realist şi credibil. S-a preocupat de atragerea unor colaboratori valoroşi, de crearea unei promoţii de cercetători tineri, chiar dacă n-a avut posibilitatea să facă prea multe angajări, iar salariile sunt mici. A stimulat dezbaterea unor teme importante, pe terenuri neexploatate, în cadrul simpozioanelor, seminariilor, atelierelor şi meselor rotunde.

Centrul de Studii, condus de Romulus Rusan, a demarat înregistrările de istorie orală şi colectarea de fotografii, acte, obiecte, scrisori, colecții de ziare, cărți, manuale, albume, înregistrări de istorie orală, precum și – pe un alt plan – organizarea de ateliere, seminarii, simpozioane, întâlniri între victimele comunismului și istoricii din România și din străinatate, publicarea de cărți cuprinzând mărturii, studii, statistici și documente privind rezistența anticomunistă și reprimarea ei. Până în prezent, Centrul a realizat peste șase mii de ore de înregistrări, 43000 de pagini de carte și a tezaurizat zeci de mii de documente (file, fotografii, casete audio și video). Prestigiul Centrului Internaţional de Studii asupra Comunismului este confirmat de prezenţa în consiliul ştiinţific a unor cercetători de talie internaţională.

 

Muzeul Memorial Sighet

DSC_0042Fundaţia Academia Civică a preluat ruina fostei închisori în 1993, în vederea transformării ei în muzeu. Proiectul-cadru a fost prospus Consiliului Europei de Ana Blandiana. Pentru realizarea acestuia trebuia pe de o parte organizată strângerea fondurilor indispensabile reabilitării clădirii, iar pe de altă parte realizarea unei bănci de date necesare creării muzeului. Prin efortul material al Fundației Academia Civică și prin travaliul științific al Centrului Internațional de Studii asupra Comunismului, ambele aflate la București, fosta închisoare a devenit primul memorial din lume dedicat victimelor comunismului.

Fosta închisoare este astăzi decorul-cadru pentru ceea ce s-a întâmplat în timpul comunismului în România și în celelalte țări din Centrul și Estul Europei. În fiecare celulă a ei, transformată în sală de muzeu, se găsește un detaliu tematic sau cronologic al malformației politice care a adus suferință și moarte – în interiorul sau în exteriorul zidurilor de închisoare – de-a lungul secolului XX european.

 

Spaţiul Expoziţional Permanent al Memorialului Sighet la Bucureşti

1 afis calderon 3Începând cu data de 9 mai 2013, Memorialul Sighet are un “ambasador” în Bucureşti.

Este vorba de Spaţiul expoziţional permanent, intitulat “Memoria ca formă de justiţie”, din strada Jean-Louis Calderon nr. 66, în care este prezentat, pentru locuitorii şi vizitatorii Capitalei, un mic eşantion al Sighetului.

Dacă Memorialul Sighet a fost realizat în două decenii, ideea acestui Spaţiu expoziţional a apărut în urmă cu doi ani, în contextul discuţiilor intense despre necesitatea unui muzeu al comunismului în România. Mulţi dintre comentatori nu ştiau sau nu voiau să ştie că un asemenea muzeu există, şi anume la Sighet.

 


Evenimente

Mai mult…


Din ”marea de amar”

Ion Pelivan (1 aprilie 1879-25 ianuarie 1954)

(n. 1 aprilie 1876, Răzeni, judeţul Lăpuşna, actualmente raionul Ialoveni din Republica Moldova – d. 25 ianuarie 1954, Sighet)   … Read More

Duşmance ale poporului. Femei în închisorile comuniste / Recomandări de lectură

Dacă vreţi să stiţi mai mult despre femeile care au fost victime ale represiunii comuniste şi vreţi să le descoperiţi … Read More

Pr. Iosif Sabău: Voiau cu orişice preţ să ne determine să dăm declaraţii acuzatoare împotriva preoţilor

Iosif Sabău: Şi au urmat apoi arestările. Mi-am făcut iluzia că, dacă voi pleca de acasă, nu mă vor găsi. … Read More

Mai mult…


O carte pe zi

Alexandru Zub: Am ales istoria fiindcă s-a întâm­plat să beneficiez de niște profesori demni de stimă, pasionați… A început astfel o poveste care nu s-a încheiat încă

Am ales istoria fiindcă s-a întâm­plat să beneficiez, la Școala Normală, de niște profesori demni de stimă, pasionați, Laur Gârbu … Read More

N. Carandino: După un drum destul de lung dar în viteză mare şi fără oprire, am ajuns la destinaţie. Adică într-o nouă închisoare…

Spre surprinderea noastră însă, patru inşi (Pogoneanu, Camil Demetrescu, Niculescu-Buzeşti şi subscrisul) am călătorit în acelaşi despărţământ, împreună. Nu înţelegeam … Read More

Misiunea Ethridge în România. Întâlnirea cu Basile Stoica, secretar general în Ministerul de Externe

Notă asupra convorbirii dlui Mark Ethridge cu dl Basile Stoica, secretar general în Ministerul de Externe   Dlui Ethridge i s-a explicat că … Read More

Mai mult…


Cărţi editate de Centrul Internaţional de Studii

Mai mult…


 

Trip Advisor