» » » » Alma Popan, La Sighet am înțeles și am învățat că se poate trăi frumos

Alma Popan, La Sighet am înțeles și am învățat că se poate trăi frumos

posted in: Evenimente, Jubileu 25 de ani | 0
Alma Popan primind de la Gheorghe Arvunescu, directorul executiv al FAC, un premiu la finalul editiei 2005 a Școlii de Vară de la Sighet

Dacă ar fi trebuit să mă exprim acum un an în legătură cu experiența pe care am trăit-o la Școala de Vară de la Sighet, poate că nu mi-ar fi fost totul atât de clar ca acum. Au trebuit să treacă acești ani pentru a-mi da seama de un lucru esențial: Sighetul este un bagaj pe care, odată ce ți l-ai făcut, îl porți cu tine pretutindeni. Mi-am dat seama atunci, mi-am dat seama pe parcurs și îmi dau seama și acum că tot ceea ce mi-a oferit Sighetul este un dar. Intensitatea lui crește cu fiecare rememorare. Timpul nu izolează amintirile ci le amplifică pe măsură ce maturizarea se accentuează.

Școala de Vară a durat o săptămână pe an. Și to­tuși, tot ceea ce îmi amintesc să mă fi format în perioada de liceu este Sighetul. A fost o șansă extraordinară de a explora o lume aparte și de a trăi liniștit și din plin, departe de lumea „actualităților” și mai aproape de o lume a esențelor, pentru că ceea ce Sighetul a reunit este elita – cea de atunci, cea de acum… Ni s-a oferit pe tavă totul: cunoaștere, adevăr și o prietenie sinceră.

Școala de Vară de la Sighet mi-a dat identitate. …. Nu de puține ori m-am simțit copleșită de persona­litățile invitate la sesiunile Școlii de Vară; copleșită de admirație, absorbită până la muțenie de erudiția și frumu­sețea spiritului celor care ne vorbeau atât de la distanța catedrei în timpul conferinței, cât și de aproape în timpul mesei de prânz. La Sighet lumea mea interioară a căpătat consistență. Am înțeles și am învățat că se poate trăi frumos. Am identificat modele, am privit de jos în sus personalități și am simțit întotdeauna că îmi lipsește pălă­ria cu care aș fi făcut numai reverențe. Profesorii noștri ne-au dat lecții de viață fără să ne dea peste nas, fără laude de sine, fără a-și aroga o poziție de superioritate. Am învățat de la ei modestia și naturalețea, neclintirea în fața suferinței și mai ales bogăția pe care ți-o dă cu­noașterea și înțelegerea unor lucruri altminteri greu de înțeles. Școala de Vară nu ne-a dat definiții, nu ne-a impus un model de gândire, nu ne-a manipulat judecata, ci ne-a curățit-o de tot ceea ce contemporaneitatea ne oferă: toată seria de minciuni și ascunzișuri de care sistemul corupt are nevoie pentru a trăi latent.

 

Alma Popan, arhitect, interior designer, absolventă a Universității de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu”, București