» » » » Dumitru Năsărâmbă

Dumitru Năsărâmbă

posted in: Din "marea de amar" | 0

(2 septembrie 1913, Rătez, Craiova – 20 iulie 1953, penitenciarul Craiova, executat)

 

Fost membru în Comitetul Județean PDSI–Titel Petrescu la Galați, partid din partea căruia candidase, fără rezultat, pe listele de deputați la scrutinul legislativ din 19 noiembrie 1946. A revenit în Turnu Severin în 1948 ca muncitor la șantierul naval „Dinamica” Turnu Severin, fiind delegat de Ioan Jumolea, conducătorul organizației PSDI–Titel Petrescu din oraș, să conducă activitatea social-democraților în locul lui.

În 1949, Dumitru Năsărâmbă împreună cu învățătorul Dumitru Totirși avocatul Gheorghe Florescu, a înființat organizația Mișcarea Română de Rezistență, organizație anticomunistă care a acționat în perioada 1949 și 1952 în zona actualului județ Mehedinți, pornind de la premisa că liderii occidentali vor interveni în sprijinul statelor din Centrul și Estul Europei.

A fost arestat în iunie 1952.

 

Dumitru Năsărâmbă, Dumitru Totir și Nicolae Trocan, liderii organizației Mișcarea Română de Rezistență, au fost condamnați la moarte de Tribunalul Militar București (în deplasare la Craiova) și au fost executați la 20 iulie 1953, la Penitenciarul din Craiova.