Home » Română » Centrul de Studii » O carte pe zi » Elena Spijavca, Munci şi zile în Bărăgan

Elena Spijavca, Munci şi zile în Bărăgan

posted in: O carte pe zi

In deportare

 

1952

9 ianuarie
În toată ziua Liusic se duce la lucrul podului şi aduce câte un sac de lemne pe spate. Mâncăm ceva mai bine, în urma primirii coletelor, adică dimineaţa fac o mămăligă şi o mâncăm cu jumări, ciorba la amiază şi ceva mai completă.
Suntem foarte bucuroşi că avem pâine şi mămăligă, numai că ne munceşte gândul ce vom face în primăvară. Toate se scumpesc straşnic, a ajuns sacul de grâu cu 5000 lei, mălaiul cu 100 lei kg, 600 lei kg de ulei şi aşa mai departe. Şi perspectiva cartelelor s-a spulberat complet.
11 ianuarie
Am fost la poştă, dar n-am primit nimic. Am copt un mălai şi am fiert fasole. Nimic deosebit, Liusic a adus sacul cu lemne pe spate… iar seara a mâncat de m-a speriat şi chiar de s-a mirat, o jumătate de farfurie mălai copt, cu zahăr şi ulei, în general gusta o farfurie cu ciorbă, o farfurie fasole şi un ceai cu pâine.

(…)

15 ianuarie
O zi grea, în sensul că Liusic a fost greu încercat, puţin şi avea să-şi zdrobească piciorul stâng. I-am pus comprese cu oţet. De azi nu ne-a mai dat lapte la centru aşa că şi asta s-a spulberat. Eu cel puţin mă simt foarte îngrijorată de copii, n-am ce le face de mâncare.

(…)

1 februarie
Am schimbat banii, dar nu ai noştri, căci pe noi ne-a găsit fără nici un ban. Azi coc pâine, lucru mare, că o coc afară; noroi şi vânt.
Expediez o carte poştală Valei, una Dnei Pantea şi una lui Alice. Iar am ajuns să n-am din ce face mâncare, la piaţă n-a fost chip. Vânzătorii cereau preţuri mai mari decât cele oficiale, deci şi cu bani n-ai putea să cumperi ce-ţi trebuie. Azi dimineaţă, am făcut salată de ceapă, cu mămăliguţă prăjită, iar Liusic la lucru a luat puţină mâncare de arpacaş. Nici nu ştiu cum rezistă cu mâncarea asta!

Toată luna februarie n-am scris nimic, cu toate că ar fi trebuit, căci s-au petrecut lucruri vrednice de amintit, dar o să-mi dau toată stăruinţa, ca memoria să fie vrednică de al ei nume.
La 10 februarie, Duminică, a fost o vijelie, viforniţă, de ne-a îngrozit, căci cu alimentele stăm foarte prost, căci la piaţă   n-am putut cumpăra nimic.
La 2 februarie nu se vindea decât pe obiecte, la 9 februarie, când Liusic s-a dus cu obiecte, vroiau numai bani, aşa că toată luna februarie ne-am chinuit cu de-ale mâncării, n-aveam nici zahăr pentru un ceai, nici lapte, numai sos de ceapă, mujdei de usturoi. Am primit câţiva cartofi de la Tania şi în altă duminică am primit varză murată de Norica. Şi aşa am târât-o, până am primit salariul pe luna ianuarie – 177 lei, stabilizaţi desigur – în 15 februarie. Apoi Liusic s-a dus la piaţă şi a cumpărat morcovi, 1 kg de ulei, 1 pereche de găini, 20 ouă, aşa că am scăpat de sos de ceapă, care ne devenise deja scârbos.
Asta s-a întâmplat în 16 februarie; tot în aceeaşi zi, am primit pachetul de la Valea, cu un kg ulei, 1 kg marmeladă, 1 kg zahăr, bulion, ceva slăninuţă şi costiţă afumată.
Apoi chiar ajunsesem la mal. La 26 februarie s-a primit şi avansul de 55 lei.
La 17 februarie am expediat o carte poştală Valei, Dnei Pantea, lui Alice, părinţilor şi Liusic lui Mac.

(…)

7 martie
De dimineaţă sau, mai bine zis, din noapte a început să bată vântul cu cernere de zăpadă. A durat toată ziua cu intensitate spre sfârşit. Dimineaţa am făcut focul, am făcut un „imprinsup“ şi la copii câte un ou prăjit. Cu Virgil am mâncat 2 ouă şi un ceai..
La amiază, când să fac o ciorbă, cu mare greu că ieşea mereu fum în cameră, cu dese răbufniri, la copii le-am prăjit şi câte un ou. Nu ştiu de ce, dar până la sfârşitul zilei am avut dureri de cap, dacă mă aplecam ameţeam numaidecât!
Seara din nou a ieşit groaznic fum, trebuia mereu să ţinem geamul mic deschis, am făcut un ceai şi cu asta ne-am culcat. Aici, mereu avem aşa meniu, cu mici schimbări, când facem piaţa de cumpărăm vreun kg de carne de oaie şi când primim vreun pachet cu ceva mai bun în el.
Noaptea, vântul a bătut ca turbat, mereu am avut impresia că descoperă casa de pai şi ţipirig. Chiar am deschis geamul mic şi   m-am uitat afară, unde nu se înţelegea nimic, căci toată zarea era o învălmăşeală totală de zăpadă amestecată.

(…)

27 martie
De dimineaţă a plouat, apoi a început un vânt puternic din apus – cald dar puternic. Partea tristă e că am avut de copt pâine şi nu puteam face focul, căci pâinea o coc afară. Spre seară, am făcut totuşi focul cu vântul niţel mai liniştit, cu mare greu am făcut focul… pâinea s-a copt destul de bine.
28 martie
Am fost la dispensar şi am primit 1/2 kg marmeladă şi 1 kg făină, ajutor pentru copii. Lucrez la grădină, azi e a doua zi, dar ninge şi nu pot continua lucrul.

(…)

10 aprilie
Am început marea curăţenie de primăvară, azi am dat cu var în bucătărie.

11 aprilie
Am scos tot din cameră şi am dat cu var. Alaltăieri, adică la 9 aprilie, am expediat o scrisoare Valei şi o carte poştală lui Alice.

12 aprilie
În fine, am dat şi pe afară cu var şi cu pământ şi am terminat cu curăţenia. Nu s-au dat bani de la pod şi n-am putut face piaţă deloc! Mare frământare pe la noi, căci         n-avem nici de unelea, până şi făina am terminat-o complet. Mereu aşteptăm pachet de la Victor, care nu mai vine.

13 aprilie
Duminică. Fasole şi iar fasole, nici nu le mai suport gustul, parcă ar fi altă mâncare. Variaţia o facem cu „imprinsup“, şi sos tot de făină. Chiar sufăr de multe ori de foame, mă frige stomacul.

14 aprilie
Azi am început cu spălatul rufelor şi am spălat ceva de lână, apoi am udat şi grădina.

15 aprilie
Am fost chemaţi la miliţie pentru a ne restitui buletinele, dar ale noastre cum suntem ghinionişti, nu s-au găsit – sunt rătăcite. Am spălat rufe multe şi mi-au rămas şi pe mâine. S-au primit şi bani de la pod, am dat ceva şi din datorii, dar ăsta cu banii ne pisează mereu…

(…)

19 aprilie
Ajunul Sf. Paşte. Liusic s-a dus la piaţa Viziru şi a cumpărat 10 kg făină integrală cu 3 lei kg. Până în seară am şi copt 3 pâini. Am cumpărat 2 kg carne de oaie şi am făcut mâncare până la 12 ore din noapte.

20 aprilie – 22 aprilie
Sf. Paşte – Învierea Domnului Nostru Iisus Hristos! Dar n-am fost deloc la biserică de aceste sărbători! Zile vesele cu soare, dar triste pentru noi! De mâncare am făcut totuşi ceva. Cozonac din 5 ouă şi aşa-zisă plăcintă. Apoi din carne am făcut o ruladă, supă şi sos, de ne-a ajuns pe 3-4 zile. În prima zi am fost la pădure unde ne-a prins o furtună cu mult praf…

23 aprilie
Sf. Gheorghe. Dar am săpat porţiunea de la stradă cu hârleţul şi am semănat fasole.

24 aprilie
Am pus fasole în fundul grădinii. La 22 aprilie am primit tot de la Valea 50 lei.

25 aprilie
Liusic a intrat în serviciu la fermă. Scriu o scrisoare Dnei Pantea. Am primit un pachet de la Valea cu făină, ulei, bomboane, biscuiţi, 2 creioane şi 2 cărţulii şi 15 ouă.    I-am scris şi o scrisoare.

27 aprilie
Duminică. Nimic deosebit, doar că am copt două pâini şi un cozonăcel cu alimente de la Valea, apoi am stat de vorbă cu Tania şi Norica.

28 aprilie
Am semănat lubeniţă de la Dl Luca. Liusic lucrează la fermă de vreo 3 zile, a primit avansul 68 lei de la pod pe luna aprilie. Am scris o scrisoare Valei şi lui Victor, am cumpărat mălai 10 kg de la cooperativă…

29 aprilie
Am început de semănat cucuruz. Seara a venit Tania şi am stat de vorbă, adică ea a povestit de-ale vieţii valuri…

 

 

Din Elena Spijava, Munci şi zile în Bărăgan, Fundaţia Academia Civică, 2004