» » » » Fraţii Ion şi Gheorghe Brânzaru din Soveja, Vrancea

Fraţii Ion şi Gheorghe Brânzaru din Soveja, Vrancea

posted in: Din "marea de amar" | 0

Ion Brânzaru

(n. 1 ianuarie 1925), țăran din Soveja, Vrancea

membru al organizației Vlad Țepeș II și participant la revolta țărănească din iulie 1950

A fost arestat la 24 decembrie 1950 și condamnat la 25 ani muncă silnică pentru ”crimă de uneltire contra ordinii sociale”. Încarcerat la Galați, Gherla, Baia Sprie și Cavnic.

La 6 iunie 1953 evadează din lagărul de la Cavnic. Se pierde de restul grupului de evadați și timp de 3 săptămâni nu a reuşit să iasă din cercul creat de Securitate, fiind ajutat de un baci de la o stână. A pornit apoi spre Vrancea, unde a ajuns după aproape o lună. A fost trădat de un văr al său şi arestat de Securitate care l-a trimis la Baia Mare.

Anchetat la Oradea, primește o condamnare suplimentară de 2 ani închisoare. Trece prin închisorile Aiud, Jilava, Tecuci, Gherla, Dej. Este eliberat la 12 aprilie 1964 în urma unui decret de grațiere.

 

 

Gheorghe Brânzaru

(n. 7 iunie 1931), țăran din Soveja, Vrancea

participant la revolta țărănească din iulie 1950

A fost arestat la 15 noiembrie 1950 și condamnat la 15 ani muncă silnică pentru ”crimă de uneltire contra ordinii sociale”. Încarcerat la Galați, Gherla, Baia Sprie și Cavnic.

La 6 iunie 1953 evadează din lagărul de la Cavnic. Este capturat câteva zile mai târziu. Primețte o condamanre suplimentară de 8 ani închisoare. Trece prin închisorile Aiud, Văcărești, Jilava, Gherla și coloniile de muncă de la Giurgeni și Ostrov. Este eliberat la 4 august 1964 în urma unui decret de grațiere.