Home » Română » Memorial » Din "marea de amar" » Nicolae Mărgineanu

Nicolae Mărgineanu

posted in: Din "marea de amar"

 

 

 

 

 

(1905-1980)

S-a născut la 22 iunie 1905 în satul Obreja, comuna Mihalţ, jud. Alba

Profesor universitar la Universitatea din Cluj, fost bursier Rockefeller în Statele Unite. A militat pentru retrocedarea Transilvaniei de Nord, ca apropiat al şefului reprezentanţei americane, Burton Berry, dar a refuzat apoi postul de ambasador în Statele Unite, oferit de Petru Groza.

A fost arestat la 26 martie 1948 şi judecat cu „lotul marii finanţe”: Popp – Bujoiu – Auschnitt (dosar 4066 / 1948). Condamnat la 25 ani muncă silnică pentru crima de înaltă trădare şi participare la organizare paramilitară în vederea răsturnării „regimului” comunist (acuzat că ar fi alcătuit o listă cu membrii guvernului ce urma să preia puterea, listă ce trebuia să ajungă, prin intermediul însărcinatului american cu afaceri externe, la generalul Rădescu, aflat în exil). Celor 25 ani le-a fost adăugate încă 200 zile, ca urmare a unei amenzi. A trecut prin închisorile Văcăreşti, Aiud, Jilava, Piteşti, Cluj, Gherla, Dej.

Eliberat în 1964 cu Decretul de graţiere 411, după 16 ani de închisoare, şi-a reluat activitatea ştiinţifică, dar nu a mai avut dreptul de a preda în universitate. A murit la Cluj, la 13 iunie 1980.

 

 

***

Nicolae Mărgineanu: În ’64 veneau enorm de mulţi acasă din închisori. Dacă te duceai în gară era lumea care aştepta. Îi recunoşteai cu o deosebită uşurinţă: erau palizi, aveau o sfinţenie în priviri, cu o emoţie extraordinară. Se uitau la un copac, la o frunză verde. Şi noi aşteptam şi nu ştiam sigur nici dacă mai este în viaţă.

Într-o zi a venit acea zi minunată când mi-a dat telefon mama şi apoi am auzit vocea tatălui meu. Eu, în interiorul meu, nu mai credeam că tata vine. Speram acest lucru, dar când i-am auzit vocea atât de stupefiat am fost, încât am avut senzaţia că este un miracol. Şi-atunci am fugit acasă… Era optimist şi puţin cu frică să nu fie trimis în domiciliu forţat. A fost chinuit extraordinar.

din mărturia regizorului Nicolae Mărgineanu despre tatăl său, profesorul Nicolae Mărgineanu, Arhiva de Istorie Orală a Centrului Internaţional de Studii asupra Comunismului – Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, interviul nr. 1822, realizat de Claudia Voiculescu,martie 2004

 

citește și

Copilăria ca luptă de clasă: Dana Țăranu Mărgineanu și Nicolae Mărgineanu

 

 

În fiecare atom al acestui univers de suferinţă se ascunde un om, o biografie care trece prin cercurile infernului, dar îşi păstrează gândurile, sentimentele şi memoria proprie.