» » » » Paul Florea Marin

Paul Florea Marin

posted in: Din "marea de amar" | 0
Paul Florea Marin, fotografie de la arestare

(1931-1954)

născut în 1931 la Baia Mare

În 1954 era student în anul IV la Facultatea de Geologie

A multiplicat mai multe manifeste anticomuniste şi a scris un text despre situaţia reală din România pe care l-a dat unor delegaţi străini participanţi la Festivalul Tineretului din august 1953.

A fost arestat la 29 ianuarie 1954.

Marin îi va spune la câteva luni de la arestare unuia dintre colegii de celulă – declarație consemnată în dosarul de anchetă penală – că a fost supus unei anchete continue timp de 17 zile, că nu i s-a permis să doarmă noaptea, iar în timpul zilei era obligat să se învârte în cerc în celulă. A urmat apoi o perioadă de bătaie.

Rechizitoriul din 16 august 1954 al Procuraturii Militare Bucureşti îl găsea vinovat pe Florin Paul Marin de delictul de răspândire de publicaţii interzise.

La 9 noiembrie 1954 Paul Florin Marin moare la închisoarea-spital Văcăreşti, cu o zi înainte de pronunţarea sentinţei, moartea datorându-se torturilor la care a fost supus în timpul detenţiei.

 

 

În fiecare atom al acestui univers de suferinţă se ascunde un om, o biografie care trece prin cercurile infernului, dar îşi păstrează gândurile, sentimentele şi memoria proprie

 

© CISAC, 2017