Home » Română » Centrul de Studii » Memoria deportărilor » Prezentarea expoziţiei Rusaliile negre: deportarea în Bărăgan elevilor şi profesorilor Şcolii de Vară

Prezentarea expoziţiei Rusaliile negre: deportarea în Bărăgan elevilor şi profesorilor Şcolii de Vară

posted in: Memoria deportărilor

 

Luni, 11 iulie, la Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei s-a deschis cea de-a XIV-a ediţie a Şcolii de Vară de la Sighet, organizată de Fundaţia Academia Civică, în colaborare cu Fundaţia germană Konrad Adenauer şi cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.
La cursurile Şcolii de Vară participă 40 de porofesori de istorie din învăţământul preuniversitar şi 65 de elevi selecţionaţi prin concurs. Conferinţele vor fi susţinute de 30 de cercetători ai perioadei comuniste din România, Republica Moldova, Germania, Franţa, Polonia, Coreea de Sud.

 

După deschiderea Şcolii de Vară de către Ana Blandiana, preşedintele fondator al Memorialului şi de către profesorul academician Alexandru Zub, a avut loc prezentarea de către Romulus Rusan a expoziţiei „Rusaliile Negre: deportarea în Bărăgan”, realizată de Centrului Internaţional de Studii asupra Comunismului.

Expoziţia evocă soarta celor 44000 de oameni din Banat şi Mehedinţi – unii având peste 90 de ani, iar alţii fiind copii născuţi de 2-3 zile – care au fost deportaţi şi lăsaţi sub cerul liber în câmpia Bărăganului pentru simplul motiv că locuiau pe zona de frontieră cu Iugoslavia lui Tito, emancipată de sub tutela URSS.

 

 

Expoziţia face parte din proiectul „Memoria deportărilor în România” susţinut prin programul „Europa pentru cetăţeni. Memoria activă a Europei” al Comisiei Europene şi a mai fost prezentată publicului la Bucureşti, Timişoara şi Turnu-Severin, urmând ca în următoarele luni să fie itinerată la Brăila, Slobozia şi în alte oraşe din ţară.

 

 

 

 

 

Pe parcursul celor 8 zile de cursuri ale Şcolii de Vară de la Sighet, expoziţia „Rusaliile Negre: deportarea în Bărăgan” a fost vizitată de cursanţii Şcolii de Vară – elevi şi profesori – dar şi de conferenţiarii prezenţi la Memorialul Sighet.