Home » Română » Memorial » Din "marea de amar" » Victor Gordan

Victor Gordan

posted in: Din "marea de amar"
Victor Gordan, fotografie de la arestare
născut în 1931 la Bănişor, Zalău
Victor Gordan provenea dintr-o familie de ţărani, iar mentorul său fusese un preot catolic, arestat în 1949, fapt ce a constituit o mare lovitură pentru Gordan. A fost un elev şi un student eminent
Absolvent al Facultății de Medicină din București (absolvită în 1958 ca şef de promoţie).
A fost arestat la 24 septembrie 1958, fiind acuzat că ar fi şeful unei organizaţii subversive. De fapt era vorba despre un grup de colegi care aveau diverse discuţii politice, mai ales în contextul evenimentelor internaționale (Revoluția din Ungaria din 1956).
A fost condamnat la 10 ani închisoare. Încarcerat la Jilava, Salcia, Giurgeni, Periprava, Gherla. A fost eliberat în 1964.
În 1968 se afla în atenţia organelor de Securitate, într-o notă informativă arătându-se că Gordan are în continuare o atitudine net ostilă regimului, că doreşte să emigreze, că ascultă postul de radio “Europa Liberă”.
La 1 octombrie 1968 este arestat după o tentativă nereuşită de trecere frauduloasă a frontierei.
Emigrează în 1971 în SUA unde profesează ca medic.
 ***
În 2016 a publicat în SUA volumul Victor. Memorii din regatul absurdităților și terorii (Victor. Memories from the Kingdom of Absurdities and Terror, Manchester, New Hampshire, 2016)
Un Ford negru era parcat pe partea greșită a străzii. Una din ușile mașinii s-a deschis și am fost împins cu brutalitate pe bancheta din spate, fiind flancat de doi bărbați, În față era șoferul și încă un bărbat. Cei trei bărbați și-au scos armele și mi-au ordonat să tac. S-au prezentat ca fiind ofițeri de Securitate.
Mă gândeam că sunt arestat din motive total necunoscute mie. Eram convins că este o greșeală, de ce să fie arestat un cetățean nevinovat ca mine. (…)
Dimineață a început interogatoriul. Prima întrebare a fost ”ce fel de activitate contrarevoluționară am dus și când mi-am început activitatea subversivă?”. A doua întrebare a fost ”pe cine și câți oameni am recrutat în organizația mea?”. Aceste întrebări m-au șocat prin absurditatea lor. Nu aveam nici cea mai vagă idee la ce se referă. (fragment din Victor. Memories from the Kingdom of Absurdities and Terror)
***
Lotul Victor Gordan
La 29 ianuarie 1959 au fost formulate concluziile de învinuire în cazul studenţilor de la Facultatea de Medicină în frunte cu Victor Gordan şi Ion Sarion, dosar instrumentat de anchetatorul penal de Securitate lt. maj. Marian Boaca. Victor Gordan, Ion Sarion, Eusebiu Munteanu, Dorin Palade, Emanoil Pleşa, Valerian Drăgoi şi Octavian Stoican erau acuzaţi de crimă de uneltire contra ordinii sociale, Doru Dobrescu de difuzare de publicaţii interzise, iar Ecaterina Petricu (soacra lui Emanoil Pleşa, cu care locuia în acelaşi apartament) de „favorizare de infractor”.
Prin sentinţa 1363/1959 a Tribunalului Miltiar Bucureşti fiind date următoarele pedepse: Victor Gordan, 10 ani, Ion Sarion, 8 ani, Eusebiu Munteanu, 8 ani, Dorin Palade, 7 ani, Emanuel Pleşa, Octavian Stoican, Valerian Drăgoi, câte 6 ani, Doru Dobrescu şi Ecaterina Petricu câte 3 ani.