Home » Română » Memorial » Evenimente » Ziua Memoriei 2018

Ziua Memoriei 2018

posted in: Evenimente, Ziua Memoriei

Fundația Academia Civică a organizat și în 2018 la Memorialul Sighet Ziua Memoriei – Ziua porţilor deschise, o zi a celor ce au trecut prin închisorile şi deportările comuniste sau au luptat în rezistenţa împotriva comunismului. Această zi de reculegere s-a desfășurat la 17 mai (Sărbătoarea Înălţării Domnului), împreună cu Ziua Eroilor.

Au participat peste 200 de persoane, foşti deţinuţi și deportați politic din întreaga țară, familiile şi prietenii lor, ca şi toţi cei ce n-au renunţat la amintirea suferinţei. Studenți de la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj, coordonați de profesorul Ruxandra Cesereanau, au fost și în acest an alături de foștii deținuți politici.

Unii dintre participanți au venit cu câte un pumn de pământ din locurile unde s-a murit, pentru a fi depus în urnele din Cenotaful eroilor, aflat sub altarul din cimitir.

Ziua a început cu ceremonia de dezvelire a plăcii Marca Patrimoniului European, distincție acordată în luna martie Memorialului Sighet de către Uniunea Europeană.

Au fost prezentate cărțile publicate în ultimul an de Centrul de Studii al Memorialului Sighet: în colecția Istorie orală: Nr. 34: Daniel Popa, Am ținut de brazda noastră. Împotrivirea la colectivizare în județul Galați, editori Virginia Ion și Traian Călin Uba, 608 p., 2017, Nr. 35: Nu poate trăi țăranu’ fără pământ. Revoltele țăranești din Arad și Bihor (vara anului 1949), editor și studiu introductiv Andreea Cârstea, 528 p., 2017; „Organizații subversive și contrarevoluționare”. Mișcarea Română de Rezistență din Mehedinți (1949-1952). Documente și interviuri. Editor, studiu introductiv și interviuri: Andreea Cârstea în Colecţia Documente Nr: 12; N. Carandino: Nopți albe și zile negre. Memorii din închisorile și lagărele comuniste, Ediție îngrijită de Paul Lăzărescu, Note de Andrea Dobeș

Cărțile au fost prezentate de Virginia Ion, secretarul științific al Memorialului, de Andreea Dobeș, muzeograf la Memorialul Sighet și de Andreea Cârstea, coordonatorul departamentului de istorie orală, precum și de Ileana Rotaru, fiica lui Dumitru Totir, liderul grupului Mișcarea Română de Rezistență din Mehedinți.

A fost prezentată și expoziția Generația Unirii, victimă a represiunii comuniste, expoziția a Centrului de studii asupra Comunismului din cadrul Memorialului Sighet. Expoziția a fost inaugurată în luna martie și a fost organizată ca un omagiu adus – în acest an centenar – marilor personalități care au contribuit la Marea Unire din 1918. Expoziția prezintă 45 de personalități  din Generația Unirii de la 1918 care au fost încarcerați în anii comunismului și mulți dintre ei au murit în detenție. Expoziția va putea fi vizitată pe tot parcursul anului la Memorialul Sighet, Celular etajul I.

A fost prezentată și noua operă de artă care s-a adăugat patrimoniului muzeului în luna martie. Marele artist Peter Jacobi, autor al unor opera de referință dedicate memoriei europene, a donat Memorialului Sighet lucrarea sa Văzut în cădere. Relieful Văzut în cădere (191x90x4cm) este lucrat în ardezie şi sugerează o distorsionare a câmpului înconjurător, imaginabil în momentul unei căderi involuntare, accidentale. Lucrarea a fost amplasată în Sala Hărților, spațiul de primire a vizitatorilor, ca face atât o prezentare în spațiu a gulagului românesc, cât și o variantă temporală, adică o cronologie a celor 45 de ani din istoria României comuniste.

Tot cu acest prilej a fost dezvelit și bustul lui Corneliu Coposu, operă a sculptorului Adrian Lefter. Bustul a fost amplasat în cadrul expoziției dedicate lui Corneliu Coposu (etajul II).

O expoziție temporară dedicată lui Ion Mihalache (curator Mircea Mureșan) a fost deschisă în spațiul expozițional de la etajul I.

Participanții la Ziua Memoriei au vizitat și expoziția programului Recuperarea şi valorificarea istorică a memoriei victimelor regimului totalitar-comunist din RSS Moldovenească în perioada anilor 1940-1941, 1944-1953, curatori dr. Elena Postică și dr. Ludmila D. Cojocaru, a fost inaugurată la Memorialul Sighet în 11 martie. Expoziția este realizată de Muzeul Național de Istorie al Rep. Moldova în colaborare cu Universitatea de Stat a Moldovei. Expoziția va putea fi vizitată pe tot parcursul anului 2018 la Memorialul Sighet,  Spațiul Expozițional de la etajul II.

După vizitarea muzeului, participanții au mers la Cimitirul Săracilor unde preoți ortodocși și greco-catolici au oficiat o slujbă în memoria victimelor comunismului.