Home » Română » Muzeul Sighet » București » Seria de conferințe „Justiția memoriei”

Seria de conferințe „Justiția memoriei”

posted in: București, Evenimente

 

Octombrie 2023 – Teodor Baconschi, Sfârșitul Creștinătății. Gânduri despre modelul apostolic al credinței

Noiembrie 2023 – Andrei Ursu, „D” (Dezinformarea) ca formă de reprimare a memoriei și a justiției

Decembrie 2023 – Ioan Stanomir, Iuliu Maniu sau despre România demnității

 

Ianuarie 2024 – Cristian Preda, Patru Românii democrate

Februarie 2024 – Armand Goșu, Doi ani de război. Invazia Rusiei în Ucraina

Martie 2024 – Germina Nagâț, Când să nu-o credem pe securiști?

Aprilie 2024 – Ioan T. Morar, Umorul în vremea lui Ceaușescu

 

Ciclul de conferințe „Justiția memoriei”, organizate de Fundația Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței și Fundația Spandugino, coordonate și moderate de jurnalistul şi eseistul Cristian Pătrășconiu, propune idei și dezbateri în jurul unor teme de ardentă actualitate, reliefând rolul și importanța memoriei în evocarea și înțelegerea faptelor petrecute în perioada comunismului, sistem politic ce a provocat cele mai multe victime din întreaga istorie a umanității.

 

Ce factori au condus la instaurarea regimului comunist în anumite țări ale lumii? Care sunt cauzele ce au contribuit la prăbușirea acestuia? Sub ce forme continuă să influențeze lumea de astăzi? Ce a rămas, la nivelul societății contemporane, din comportamentele, ideile și politicile specifice comunismului în timpul celor aproape șaptezeci de ani în care a dominat Europa? Cum se explică evenimentele actuale din perspectiva istoriei mondiale a comunismului și care sunt firele de adâncime ce unesc trecutul cu prezentul? Acestea sunt (numai) o parte  dintre întrebările la care invitații speciali ai acestor conferințe vor încerca să răspundă în cadrul prelegerilor pe care le-au susținut sau pe care le vor susține.

 

Titulatura conferințelor  pe care le derulează, în parteneriat, Fundația Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței și Fundația Spandugino este inspirat de o formulă celebră a cărei autoare este Ana Blandiana: „Atunci când justiția nu reușește să fie o formă de memorie, memoria singură poate fi o formă de justiție”.

 

Vă așteptăm în fiecare lună în sala de conferințe din str. J-L Calderon nr. 66