Home » Română » Memorial » Din "marea de amar" » Iulie 1949: revolta țăranilor din Vorniceni împotriva colectivizării

Iulie 1949: revolta țăranilor din Vorniceni împotriva colectivizării

posted in: Din "marea de amar"
Intrarea în clădirea Sfatului Popular din Vorniceni, fotografie făcută de Securitate după înăbușirea revoltei (ACNSAS)

Iulie 1949 – revolta țăranilor din Vorniceni (aflată în fostul judeţ Dorohoi, azi în judeţul Botoşani) împotriva colectivizării

 

În 24 iulie 1949 cca 1000 de țărani s-au strâns în fața Sfatului Popular, intrând în conflict cu delegaţii de la Judeţeana PMR Dorohoi şi din partea Comitetului Provizoriu al Judeţului Dorohoi sosiți în comună pentru a-i convinge pe țărani să intre în Gospodăria Agricolă Colectivă

Țăranii au ocupat sediul primăriei, au preluat controlul postului telefonic, iar adeziunile la GAC  au fost scoase afară şi rupte.

Numărul participanţilor la revoltă a crescut după ce un soldat a tras un foc de armă.

Țăranii au început să se înarmeze cu furci, topoare, sape sau ciomege.

Trupele de Securitate şi de Miliţie, venite de la Dorohoi, au intrat în comună în seara zilei de 24 iulie, însă nu fără a întâmpina rezistenţa ţăranilor, care au încercat să le alunge din sat. În final, s-a reuşit restabilirea ordinii, iar ţăranii s-au retras la gospodăriile lor.

Cei consideraţi responsabili pentru incitarea țăranilor la revoltă au fost arestaţi în noaptea de 28 spre 29 iulie. Au fost reţinute atunci 12 persoane, iar alte 6 persoane, propuse spre arestare, nu au fost găsite acasă.

Anchetele au durat până în primăvara anului 1950, autorităţile comuniste investigând inclusiv posibilitatea ca această revoltă să aibă legătură cu revoltele ţăranilor ce se desfăşuraseră tot în vara anului 1949 în zona de vest a ţării.

Prin Sentinţa nr. 289 din 7 aprilie 1950 a Tribunalului Militar Iaşi, pentru participarea la revolta împotriva colectivizării din comuna Vorniceni au fost condamnate 10 persoane, care au primit pedepse cuprinse între 8 luni şi 3 ani închisoare corecţională pentru delictul de „instigare publică”.

 

Din studiul introductiv din ”Să ne răsculăm că pământu’ ne ține pi toți”. Revolte împotriva colectivizării din Nordul Moldovei. Mărturii culese de Daniel Popa și Zenova Pavlică, editor, studiu itnroductiv și aparat critic Virginia Ion, seria Recviem pentru țăranul român nr. 7 (serie inițiată de Romulus Rusan), Fundația Academia Civică, 2019