Home » Română » Memorial » Evenimente » Școala de Toamnă Politici Sociale în Comunismul Românesc, a Va ediție: TINEREȚEA ÎN COMUNISM

Școala de Toamnă Politici Sociale în Comunismul Românesc, a Va ediție: TINEREȚEA ÎN COMUNISM

posted in: Evenimente

Cea de-a V-a ediție a Școlii de Toamnă Politici Sociale în Comunismul Românesc a avut loc în perioada 21-26 septembrie 2020. Din cauza situației generate de criza sanitară (epidemia de Covid19), cursurile școlii de toamnă s-au ținut exclusiv online.

 

programul Școlii de Toamnă Politici Sociale în Comunismul Românesc, a Va ediție: TINEREȚEA ÎN COMUNISM

 

 

Școala de Toamnă Politici sociale în comunismul românesc este un program de pregătire avansată destinat studenţilor înscrişi la cursuri masterale, de doctorat sau postdoctorale, preocupaţi de problematica regimului comunist din România. Proiectul îşi propune să fie o platformă formativă pentru noile generaţii de specialişti în istorie contemporana. Dialogul intergeneraţional, expunerea la experienţe profesionale din spaţiul românesc, dar şi din străinătate, dezbaterea pe marginea paradigmelor mai vechi sau mai noi din cercetarea comunismului va fi îmbinată cu analize legate de felul în care prin programe educaţionale, muzeografie şi memorializare această perioadă este reflectată în spaţiul public.

Şcoala de toamnă este un proiect al Departamentului de Studii Internaţionale şi Istorie Contemporană al Facultăţii de Istorie şi Filosofie a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Fundația Konrad Adeanauer și Memorialul Sighet – Fundația Academia Civică  Cursurile şi dezbaterile suntsusţinute de către specialişti recunoscuţi în istoriografia problematicilor discutate, din centre academice din România şi străinătate. Locaţia în care se desfăşoară activităţile formative este una simbolică. Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighetul-Marmaţiei este primul, şi încă singurul, spaţiu relevant din România pentru dimensiunile angajate epistemologic în acest proiect: politicile memoriei, comunismul ca istorie socială şi sursele istorice ale regimului comunist.

Structura programului are în vedere atât activităţi didactice (cursuri, seminarii, mese rotunde), cât şi activităţi practice în spaţiul muzeal. La finalul fiecărei ediţii a şcolii de toamnă cursanţii elaborează proiecte individuale sau de grup dedicate reprezentării comunismului în spaţiul public.

Inițiator și coordonator al proiectului este prof. univ. dr. Virgiliu Țârău