Home » Română » Memorial » Evenimente » Vizită de studiu la expoziția Dușmance ale poporului

Vizită de studiu la expoziția Dușmance ale poporului

posted in: Evenimente

Participanții la cursul Curator, organizat de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală, au vizitat miercuri, 13 aprilie, expoziția Dușmance ale poporului de la Spațiul expozițional al Memorialului Sighet din București.

Turul expoziției a fost făcut de Virginia Ion, curatorul expoziției și de arh. Constantin Goagea, coordonatorul echipei care a realizat designul expozițional.

 

 

 

 

Dușmance ale poporului

o expoziție a Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței

Curator: Virginia Ion

Design expozițional: Zeppelin Design: Cosmina Goagea, Justin Baroncea, Andrei Angelescu, Emanuel Birtea, Cristina Ginara, Ioana Naniș, Radu Manelici, Alex Ivanof, Ioan Cernei, Constantin Goagea

Ca orice regim totalitar, comunismul nu a ţinut cont de vârsta, de sexul, de starea de sănătate sau de nivelul cultural al persoanelor împotriva cărora şi-a îndreptat represiunea. „Duşmani ai poporului” n-au fost doar adulţi, ci şi copii, n-au fost doar bărbaţi, ci şi femei. Ţărănci şi aristocrate, intelectuale şi femei simple, femei în vârstă, adolescente sau chiar fetiţe, femei însărcinate, lehuze şi femei cu copii la sân au cunoscut detenţia comunistă, fiind considerate un potenţial pericol pentru regim.

Motivele încarcerării lor au variat. Unele au fost considerate ele însele periculoase pentru ordinea socială a statului comunist; altele au suferit închisoarea ca mame, soții sau fiice ale unor deținuți bărbaţi.

Spaţiul destinat unei expoziţii este în mod fatal limitat şi obligat să cuprindă doar câteva zeci din miile de tragedii şi de drame. În această situaţie apare întrebarea: există, oare, o metodă ştiinţifică de a face o selecţie a acestor destine distruse, fără a face o nedreptate celor ce rămân necunoscute?

Nu ne-a rămas decât să le alegem cât mai diverse din punct de vedere profesional, social sau al vârstei, cu speranţa că vizitatorul va înţelege că, în spatele fiecărui nume prezentat în expoziţie, există zeci sau sute de destine asemănătoare.