Home » Deutsch » Gedenkstätte » Presseschau » Vocea Basarabiei: (AUDIO) Interviuri ptr. seri de duminica – 01.04.2012, Protagonistă – Ana Blandiana

Vocea Basarabiei: (AUDIO) Interviuri ptr. seri de duminica – 01.04.2012, Protagonistă – Ana Blandiana

posted in: Presseschau
Scris de Maria Bulat-Saharneanu   
 
Mi-am dorit de mai multă vreme, dragi radioascultatori, s-o avem în calitate de protaginistă a emisiunii noastre pe poeta şi luptatoarea pentru libertate civică din România – Ana Blandiana. E unul dintre modelele pe care le căutăm pentru emisiunea noastră şi iată că, după mai multă aşteptare, lucrurile s-au aranjat în aşa mod că în data de 25 martie curent, tocmai în ziua de naştere a domniei sale, s-o avem în studioul nostru. Iar acest lucru s-a întâmplat graţie Institutului Cultural Român “Mihai Eminescu” din Chişinău, care a invitat-o pentru a o avea alături în Ziua de 27 martie, zi istorică pentru toţi românii, dar şi pentru a împărtăşi suferinţele fraţilor din dreapta Prutului provocate de comunism. Astfel, mai multă lume din Chişinău a avut, dar mai are ocazia până în luna iunie curent să vizioneze la Biblioteca Naţională din Chişinău expoziţia “Memoria ca forma de justitie”, realizată de protagonista noastra şi soţul ei, scriitorul Romulus Ruslan, ambii implicaţi în revendicarea suferinţei românilor în cei aproape 50 de ani de regim totalitar. Expoziţia este posibilă datorită Fundaţiei Academia Civică şi Centrului Internaţional de Studii asupra Comunismului, conduse de domniile lor, urmare a actului de iniţiere a Memorialului Rezistenţei şi al victimelor comunismului de la Sighet, clasat de Consiliul Europei drept unul dintre primele locuri ale memoriei europene.

Tot în cadrul acestei vizite publicul de la Chişinău a avut posibilitatea să ia cunoştinţă şi de volumul “Şi cerul s-a umplut de sfinţi…”, “ce cuprinde, citez din comunicatul de presă al Institutului Cultural Român “Mihai Eminescu” din Chişinău, studii care analizează cauzele, caracteristicile, modelele precreştine şi interpretările date martiriului creştin în Antichitate şi în timpurile moderne, pentru că martiriul nu cunoaşte nici limite confesionale, nici temporale, însoţind creştinismul pe tot parcursul istoriei sale”, volum realizat în baza comunicărilor din cadrul colocviului internaţional „Martiriul în Antichitatea creştină şi în secolul XX”, desfăsurat la Sighet, în perioada 2-5 iunie 2011 şi organizat de Fundaţia Academia Civică în colaborare cu Asociaţia Culturală “Oglindanet”, cu sprijinul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău, la care au participat şi personalităti din Republica Moldova.

Şi fiindcă menirea emisiunii noastre este să învăţăm din experienţele oamenilor, care au ştiut, ştiu să facă faţă unor situaţii ieşite din comun, mă întrebam la finele înregistrării interviului cu dna Ana Blandiana: “Oare cine dintre intelectualii noştri ar putea să-şi asume revendicarea memoriei sutelor de mii de basarabeni, prăpădiţi drept urmare a terorii regimului totalitar comunist? Cum, am putea, vorba poetei, să ne întărim prin cunoaşterea suferinţei martirilor noştri?”

Întrebarea, cu părere de rău, rămâne deocamdată fără de răspuns, chiar dacă, precum zice protagonista noastră, “casele memoriale sunt templele unui popor”.

În cadrul interviului din această seară de duminică veţi avea ocazia să audiaţi şi arii din operele nemuritoare ale lumii, în interpretarea Angelei Gheorghiu, o altă româncă care ne întăreşte în credinţa că vom rezista şi de acum înainte prin cultură, mişcare civică a cărei exponentă a fost şi este Ana Blandiana.

Vă doresc audiţie plăcută.

Interviuri ptr. seri de duminica – 01.04.2012, Protagonistă – Ana Blandiana

AUDIO

 

http://www.voceabasarabiei.net/interviuri-ptr-seri-de-duminica-cu-msaharneanu/21319-audio-interviuri-ptr-seri-de-duminica-01042012-protagonist-ana-blandiana.html