Home » English » Center for Studies » Remembrance Day » Ziua Memoriei 2010

Ziua Memoriei 2010

posted in: Remembrance Day

ziua memoriei 2010 043-800Joi, 13 mai, de Sărbătoarea Înălţării Domnului, a avut loc, ca în fiecare an, la Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighet Ziua Porţilor Deschise, o zi de reculegere dedicată celor care s-au opus comunismului şi au suferit în închisorile şi deportările comuniste.
Programul manifestărilor a început cu o serie de dezbateri şi discuţii moderate de Ana Blandiana, preşedinta Fundaţiei Academia Civică şi iniţiatoare a Memorialului Sighet. În deschiderea evenimentului, dna Ana Blandiana a ţinut să marcheze împlinirea în luna mai 2010 a 60 de ani de la arestarea şi încarcerarea la Sighet a elitei politice a României interbelice (5/6 mai 1950), precum şi împlinirea a 60 de ani de la adoptarea celebrului decret 6 din 14 ianuarie 1950, prin care se ordona trimiterea în unităţile de muncă a „tuturor celor ce primejduiesc, sau încearcă să primejduiască, orânduirea socialistă, dacă faptele lor nu constituie infracţiuni”.
Au luat cuvântul Octav Bjoza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, Ion Varlam (UMRL), Nistor Man (AFDPR Mureş), Constantin Popilian (AFDPR Ploieşti), Vasile Ilica (Oradea), Aurel Nichiforeanu (AFDPR Suceava), Gheorghe Tămaş (AFDPR Sighet), Mihai Neagu (AFDPR Bucureşti). Au fost transmise mesaje din partea foştilor deţinuţi politici Cicerone Ioniţoiu (Paris), Aristide Ionescu (Piteşti), Nicu Ioniţă (Paşcani).
Cu aceeaşi ocazie au fost deschise la muzeul Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei două expoziţii temporare.
Ioana Boca, directorul executiv al Fundaţiei Academia Civică, a prezentat expoziţia „Canalul Dunăre-Marea Neagră. Un cimitir programat”, realizată de Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului şi vernisată la Bucureşti în luna martie 2010, şi a dat citire mesajelor trimise cu acest prilej de Romulus Rusan, directorul Centrului Internaţional de Studii asupra Comunismului şi curator al expoziţiei.
Cea de-a doua expoziţie, intitulată „Mişcarea Română de Rezistenţă din Mehedinţi”, a fost realizată şi prezentată de Ileana Totir Rotaru, fiica lui Dumitru Totir, unul din membrii grupului de rezistenţă din Mehedinţi, arestat în 1952, condamnat la moarte şi executat în penitenciarul Craiova. Această expoziţie va rămâne la Memorialul de la Sighet până în luna septembrie.
De asemenea, au mai fost prezentate invitaţilor  noile săli deschise în cadrul Muzeului de la Sighet în cursul anului 2009: „Medici în închisoare”, „Revoltele din Berlin   şi  Turingia  (1953)”, „Securitatea 1948-1989. Completări”.

La ora 13 cei peste 100 de participanţi au mers la Cimitirul Săracilor unde s-a desfăşurat un serviciu religios oficiat de preoţii ortodocşi Gavril Burzo (fost deţinut politic) şi protopop Vasile Pop şi de preoţii greco-catolici protopop Filip Onisim şi Vasile Florea.