Home » Deutsch » Gedenkstätte » Nachrichten » Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei condamnă cu tărie crimele regimurilor comuniste totalitare

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei condamnă cu tărie crimele regimurilor comuniste totalitare

posted in: Nachrichten

Strasbourg, 25.01.2006 – Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei a condamnat cu vigoare violarile masive ale drepturilor omului comise de regimurile comuniste totalitare si a adus un omagiu victimelor acestor crime.

Adunarea – care reuneste parlamentari din 46 de state europene – a declarat intr-o rezolutie ca aceste violari au inclus asasinate si executii, individuale si colective, decese in lagare de concentrare, moartea prin infometare, deportari, tortura, munca fortata si alte forme de teroare fizica colectiva.

Popoarele din fosta Uniune Sovietica au avut mai multe victime decat toate celelalte natiuni, se spune in rezolutie.

Adunarea a invitat toate partidele comuniste sau post-comuniste din tarile membre ale Consiliului Europei sa faca (daca nu au facut-o deja) o „reexaminare a istoriei comunismului si a propriului lor trecut (…) si le-a condamnat ambiguitatea”.

„Adunarea crede ca aceasta pozitie clara adoptata de comunitatea internationala va favoriza reconcilierea” au adaugat parlamentarii.

Consiliul Europei este „bine plasat” pentru a lansa o asemenea dezbatere, pentru ca toate statele europene foste comuniste, cu exceptia Bielorusiei, sunt astazi membre ale Consiliului, iar apararea drepturilor omului si statul de drept sunt valori fundamentale aparate de aceasta organizatie.

Un proiect de recomandare care invita guvernele Europei sa adopte o declaratie similara si sa inceapa investigatii juridice asupra persoanelor implicate in aceste crime nu a primit majoritatea necesara de doua treimi din voturile exprimate pentru a fi adoptata.

(sursa www.coe.int)