Home » Română » Muzeul Sighet » București » Spaţiul Expoziţional Permanent al Memorialului Sighet la Bucureşti

Spaţiul Expoziţional Permanent al Memorialului Sighet la Bucureşti

posted in: București
Stimați vizitatori,
Ne bucurăm să anunțăm redeschiderea Spațiului expozițional permanent al Memorialului Sighet la București.
Clădirea din str. Jean Louis Calderon nr. 66 a fost reabilitată și consolidată (proiectant general Studio Casa Voc, arh. Dan Oproiu; antreprenor general SCIT).
Vă așteptăm în noile săli ale Spațiului expozițional cu o expoziție specială, Dușmance ale poporului.

Expoziţia este deschisă zilnic (de luni până duminică) între orele 10.00 şi 18.00, iar intrarea este liberă.

 

14 octombrie 2021

 

 

***

 

SIGHET-BRUXELLES-BUCUREȘTI

Dacă Memorialul Sighet a fost realizat în două decenii, ideea acestui Spaţiu expoziţional a apărut în 2012, în contextul discuţiilor intense despre necesitatea unui muzeu al comunismului în România. Mulţi dintre comentatori nu ştiau sau nu voiau să ştie că un asemenea muzeu există (deși unii dintre ei -cercetători sau ziariști – ”îmrpumutaseră” elemente fotografice sau științifice din zestea Sighetului).

Şi, cum tocmai prezentasem, în octombrie 2011, rezumatul “Sighetului” la Parlamentul European de la Bruxelles, am hotărât să permanentizăm acea expoziţie în Capitală, pentru a-i scuti de drumul obositor până la Sighet (650 km) măcar pe vizitatorii vârstnici, dar în acelaşi timp pe elevi, pe studenţi, pe turiştii străini veniţi în Capitală şi cărora, în lipsă de altceva, le putea fi arătată doar Casa Poporului, ca mostră a comunismului românesc!

Din ultimele resurse financiare ale Fundaţiei Academia Civică a fost cumpărată o casă tradiţional bucureşteană, în apropierea Grădinii Icoanei şi a străzii Maria Rosetti.

Reabilitarea clădirii a fost realizată în anul 2012, în interior a fost montată expoziţia bruxelleză, în curte au fost amplasate câteva din imaginile caracteristice de la Sighet, iar la 9 mai 2013 (zi simbolic aleasă, ca Zi a Europei) micul muzeu a fost deschis, în prezenţa unui public emblematic: foşti deţinuţi sau deportaţi politici, scriitori, artişti, cercetători, profesori, medici şi ziarişti de la marile agenţii de ştiri europene şi americane.

Romulus Rusan, mai 2013

 

 

 

1 afis calderon 3