Home » Română » Centrul de Studii » Şcoala de vară » Școala de vară de la Sighet

Școala de vară de la Sighet

posted in: Şcoala de vară
Vizitând Memorialul: Ana Blandiana și Romulus Rusan au fost în fiecare an gazde și ghizi pentru elevii și profesorii Școlii de Vară de la Sighet

Începând din 1998, Fundația Academia Civică organizează la Memorialul Sighet, în prima săptămână de după examenele de bacalaureat, o săptămână de conferințe, dedicată elevilor de 15-18 ani și, în intervalul 2008-2014, profesorilor de istorie din licee. Din transcrierea conferințelor și dezbaterilor a rezultat „Școala Memoriei”, colecția anuală apărută între anii 2002 și 2014, precum și seria „Adolescent” formată din patru cărți de eseuri.
Realizarea Memorialului Sighet n-a fost un scop în sine, ci un mijloc: acela de a contracara rezultatele operației de spălare a creierelor al cărei prim rezultat a fost distrugerea memoriei, în lipsa căreia societatea devine un monstru moale, fără schelet, dezarticulat, manipulabil.
Școala de Vară a Memorialului Sighet este locul în care tinerii învață memoria pe care nici școala, nici părinții nu au fost în stare să o transmită. Într-o adevărată pedagogie a neuitării, ei citesc aici documente, văd imagini, ascultă analize și mărturii despre monstruoasele mecanisme ale funcționării istoriei în ultima jumătate a secolului 20, pe baza urii de clasă și a reprimării celor mai elementare drepturi ale omului, pe baza urii înțeleasă ca un combustibil al istoriei.
Prin Școala de Vară, Memorialul devine un muzeu viu, un memorial-școală, o instituție a memoriei, făcând să treacă de la o serie umană la alta adevărurile în absența cărora nu se poate înainta. Prin Școala de Vară, Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței părăsește pereții închisorii din Sighet pentru a se muta între tâmplele miilor de tineri care încearcă să înțeleagă istoria și să se înțeleagă pe ei înșiși.

 

 

Mai mult…