Home » Română » Muzeul Sighet » Opere de artă la Memorialul Sighet

Opere de artă la Memorialul Sighet

posted in: Muzeul Sighet
omagiu_detinutului_politic_1_500
Înviere. Omagiu deținutului politic de Camilian Demetrescu

Ideea de a puncta estetic prin opere de artă desfăşurarea celor mai mult de 50 de săli ale Muzeului s-a născut din nevoia de a adăuga conţinutului ştiinţific al temelor cărora le sunt dedicate sălile muzeului, sugestia suferinţei pe care represiunea a generat-o şi emoţia în faţa violenţei şi absurdităţii răului produs.

Câteva opere de artă plastică de valoare deosebită completează profilul Memorialului, oferindu-i o personalitate specială printre muzeele de istorie.

Lucrările, donate de autori, impresionează prin simbolistica sacrificiului acceptat care le caracterizează.

 

 

 • Tapiseria “Libertate, te iubim” de Şerbana Dragoescu

 

 • Pictura “Înviere” de Cristian Paraschiv

 

 • marea_neagra_ovidiu_maitec_1_500
  Marea Neagră de Ovidiu Maitec

  Sculptura în bronz   “Marea Neagră” dedicată de Ovidiu Maitec istoricului Gheorghe I. Brătianu

 

 

 

 

 

 

 • omagiu_detinutului_politic_2_500
  Omagiu deținutului politic de Camilian Demetrscu

  Cele două sculpturi de mari dimensiuni ale lui Camilian Demetrescu intitulate “Omagiu deţinutului politic” (una subintitulată “Înviere”) dau atmosferei trăsături dramatice şi înălţătoare.

 

 

 

 

 

Requiem de Victor Cupșa

 

 

 

 

La fel de impresionant este şi tripticul Requiem de Victor Cupşa, dedicat victimelor comunismului din toate țările unde comunismul şi-a exercitat puterea. Lucrarea este amplasată în sala de primire a vizitatorilor de la Cimitirul Săracilor – Necropola celor fără de mormânt.

 

 

 

Văzut în cădere de Peter Jacobi

Relieful Văzut în cădere de Peter Jacobi, autorul unor opera de referință dedicate memoriei europene, este amplasat în Sala Hărților.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Icoane pe sticlă pictate de Mariana MacriÎn sala Represiunea împotriva Bisericii, ferestrele fostei celule de închisoare au fost înlocuite cu icoane pe sticlă pictate de artista Mariana Macri.

 

 

 

Artista Silvia Radu a donat Memorialului lucrarea Fântâna Albă, realizată în memoria victimelor deportărilor din aprilie 1941, precum și 40 de desene din seria Martirii închisorilor comuniste.

 

 

Tuturor acestor lucrări li se adaugă o lucrare de amploare prin dimensiune şi suflu artistic, grupul statuar “Cortegiul Sacrificaţilor” de Aurel Vlad, devenit una din emblemele muzeului.