Home » Română » Memorial » Evenimente » Ediția jubiliară a Școlii de Vară de la Sighet (15-16 iulie 2018)

Ediția jubiliară a Școlii de Vară de la Sighet (15-16 iulie 2018)

Pentru a sărbători un sfert de secol de existență a Memorialului și pentru a marca 20 de ani de la prima ediție a Școlii de Vară de la Sighet, foști elevi și profesori s-au întâlniti din nou la Memorial în zilele de 15-16 iulie pentru a vorbi despre ce a reprezentat pentru ei această experiență (amintiri, semnificații, influențe, urmări).

Școala de Vară de la Sighet, organizată de Fundația Academia Civică la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței s-a desfășurat între 1998 și 2014. De-a lungul celor 17 ediții au venit la Sighet 238 de conferențiari din 19 țări,  cca 1300 de elevi și studenți din România și Republica Moldova și 200 de profesori de istorie din România. Au avut loc conferințe, mese rotunde, dezbateri, lansări de carte, expoziții, concerte, filme, excursii.

 

Cu prilejul reuniunii de la Sighet din 15-16 iulie un grup de inițiativă format din absolvenți ai celor 17 ani de cursuri a hotărât crearea comunității Alumnii Școlii de Vară de la Sighet.

Alumnii Școlii de Vară își propun să păstreze ”spiritul Școlii de Vară de la Sighet”, cultivându-i cu nostalgie ideile și solidaritatea după modelul fraternităților studențești ale marilor unviersități și să sprijine proiectele educaționale ale Memorialului Sighet. În perioada următoare grupul de inițiativă dorește să adune în jurul său un număr cât mai mare din cei peste 1300 de tineri care – în perioada 1998-2014 – au participat la Școala de Vară de la Sighet

 

 

 

 

 

 

 

Mai multe informații despre Școala de Vară de la Sighet

 

Şcoala de Vară de la Sighet nu a dat cursanţilor doar informaţii corecte despre represiunea comunistă, ci şi o perspectivă morală asupra istoriei care nu poate fi înţeleasă corect în lipsa acestei viziuni  morale care îşi depăşeşte obiectul de studiu şi devine, în cele mai bune cazuri, un mod de interpretare a existenţei.

Şcoala de Vară de la Sighet a fost locul unei empatii generale  care năștea sentimentul , nespus de încurajator, că – în  afara lumii tulburi, contradictorii, dezbinate în care trăim în restul timpului –  există şi posibilitatea existenţei unei lumi armonioase, solidare, în care   respectul şi admiraţia dintre generaţii, dintre elevi si profesori, dintre savanţii aparţinând diferitelor culturi europene face să renască speranţa în şansele Binelui. Plecăm de la Sighet în fiecare an cu bateriile încărcate, pentru a putea continua lupta cu toate morile de vânt  prin, înfrângerea cărora – oricât ar părea de ciudat – se scrie istoria.

Ana Blandiana, președintele Fundației Academia Civică și fondatoare a Memorialului Sighet

 

 

Școala de Vară de la Sighet a fost, de-a lungul anilor, o formidabilă experiență umană. Pentru sutele și sutele de elevi care au trecut prin această școală, dar și pentru toți conferențiarii și toți cei care s-au implicat în organizarea acestei școli de vară.

Marea forță a Memorialului și a Școlii de Vară o reprezintă relația fundamentală dintre memorie și istorie.

Stéphane Courtois, rectorul Școlii de Vară de la Sighet (2001-2014)

 

 

M-a interesat în mod deosebit Școala de Vară de la Sighet creată pentru elevi din România și Republica Moldova, la care am contribuit în repetate rânduri și căreia i-am servit de două ori drept rector onorific. Efectul Școlii de Vară asupra acestor elevi de 17 și 18 ani reiese în mod clar din contribuțiile lor la dezbateri și din eseurile lor, pe care Fundația Academia Civică le-a publicat într-o serie de volume anuale dedicate acestui eveniment.

Misiunea Memorialului și a Școlii de Vară de la Sighet este să scoată la iveală și să prezinte aspectul coercitiv al regimului comunist și să investigheze trecutul comunist în spiritul iertării, dar nu al uitării.

Dennis Deletant, rectorul Școlii de Vară de la Sighet (1999-2000)

 

 

Programul ediției jubiliare a Școlii de Vară de la Sighet

 

organizată de
FUNDAȚIA ACADEMIA CIVICĂ

cu sprijinul
INSTITUTULUI POLONEZ

Sighet
13-16 iulie 2018

 

Vineri, 13 iulie
Sosirea participanților

Sâmbătă, 14 iulie
10:00-13:30
Prima masă rotundă:
18 ANI DE INTREBARI ȘI RASPUNSURI
Elevi și profesori ai Școlii de Vară despre ce a reprezentat pentru ei această experiență
(amintiri, semnificații, influențe, urmări)

Moderator : Stéphane COURTOIS

(cu o pauză de cafea între 11.30-12.00)

15.30-16 :00
Vernisarea expoziției de fotografii
„Speranța moare ultima”. Foști deportați în Rusia Sovietică își aduc aminte
O expoziție a artistului Marc Schroeder

16:00-19.30
A doua masă rotundă:
NOI ȘI ROMANIA
Despre Centenar ca exercițiu de exorcizare

Moderator : Dennis DELETANT

(cu o pauză de cafea între 17.30-18.00)

Duminică, 15 iulie
9.30-11:30
A treia masă rotundă:
AM AJUNS IN EUROPA. EUROPA UNDE E?

Moderator: Thierry WOLTON

11:30-12:00 Pauză de cafea

12:00-13 :00
ALUMNI PENTRU O VIAȚA:
Despre viitorul Școlii de Vară

13:00-16:30
Excursie prin Maramureș

17.00
Vernisarea expoziției
Războiul rece. Scurtă istorie a unei lumi divizate, realizată de Institutul Național al Memoriei de la Varșovia
Eveniment organizat cu sprijinul Institutului Polonez din București