Home » Română » Memorial » Jubileu 25 de ani » Alice Bancu: Memorialul ajută la construirea unei noi elite

Alice Bancu: Memorialul ajută la construirea unei noi elite

Pentru mine, Școala de Vară de la Sighet a apărut ca oportunitate de studiu exact atunci când simțeam cea mai mare nevoie de a cunoaște detalii precise și autentice despre istoria noastră recentă. Înălțându-se pe fundația unei documentări temeinice, Memorialul de la Sighet con­turează clar, din perspective multiple, adevăruri isto­rice care altminteri ar putea fi prezentate trunchiat, devenind nocive și periculoase prin preluarea informațiilor „din auzite”, ori din surse nesigure sau voit părtinitoare.

Pe lângă aspectul didactic al participării la Școala de Vară, am fost de fiecare dată plăcut surprinsă de numărul mare de tineri extraordinari pe care am avut ocazia să-i cunosc aici. Animați de dorința de a realiza o schimbare în bine pe plan național, fiecare în domeniul pe care și l-a ales, cu toții m-au inspirat să țintesc la fel de sus. Uniți de interesul comun pentru istorie, în zilele petrecute la Sighet am descoperit de asemenea colegi cu puternice înclinații artistice și culturale, care m-au făcut să cred că am întâlnit, fie și pentru scurt timp, mulți re­prezentanți ai intelectualității de mâine. Am realizat astfel că Memorialul, oglindind rănile elitei distruse de comu­nism, ajută astăzi la construirea unei noi elite.

Evoluția mea ulterioară a fost puternic influențată de participarea la Școala de Vară de la Sighet. Plecând de aici cu impresia că societatea actuală are nevoie în primul rând de vindecare pe toate planurile, am decis să urmez Medicina, asumându-mi astfel la propriu lupta pentru însănătoșire și regenerare. Tot la Sighet pot spune că am con­știentizat cu adevărat faptul că greșelile trecutului tre­buie mai întâi cunoscute și analizate, pentru a nu le re­peta la rândul nostru, în viitor.

Depozitar al memoriei naționale colective, Muzeul de la Sighet a reprezentat pentru mine puntea de legătură dintre generații, pe care anul acesta, cu ocazia Jubileului de 20 de ani, am simțit-o ca fiind mai puternică și am văzut-o și mai strălucitoare, și sper ca ea să rămână așa încă mult timp de acum înainte.

 

Din Școala Memoriei 2013, editor Traian Călin Uba, Fundația Academia Civică, 2014

 

Alice Bancu, studentă, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București