Home » Română » Memorial » Evenimente » ARTA CA FORMĂ DE JUSTIȚIE

ARTA CA FORMĂ DE JUSTIȚIE

posted in: Evenimente
ARTA CA FORMĂ DE JUSTIȚIE
un dialog cu tinerii în cadrul expoziției
Ultima privire. Sub gloanțele comunismului. 25 de portrete de condamnați la moarte în timpul Marii Terori din URSS (1937–1938)
Joi, 8 mai, 20 de elevi ai Colegiului Naţional Şcoala Centrală, coordonați de doamna profesor de istorie Diana Beldiman, au vizitat expoziția „Ultima privire: sub gloanțele comunismului” a artistei franceze Madeleine Melot, deschisă la reprezentanţa din Bucureşti a Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei. Turul ghidat al expoziției a fost condus de Virginia Ion.
Elevii au participat apoi la o activitate de tip Treasure hunt, care le-a dat posibilitatea să găsească obiecte care amintesc de represiunea comunistă şi să reflecteze asupra a ceea ce au văzut în expoziţie.
Vizita a fost urmată de un dialog cu Voica Potârcă, una dintre victimele indirecte ale regimului comunist, care le-a povestit elevilor despre experienţa sa de viaţă şi a familiei sale.
Voica Potârcă este fiica lui Virgil Potârcă (1888-1954), fruntaş P.N.Ţ. și ministru în mai multe guverne interbelice, arestat în noaptea de 5/6 mai 1950, decedat în penitenciarul Sighet la 6 iunie  1954. Dorina Potârcă, mama Voicăi Potârcă, a fost şi ea arestată la doi ani după arestarea soţului, fiind condamnată administrativ la 24 de luni. În momentul arestării Dorinei Potârcă, Voica Potârcă avea 9 ani, iar fratele său 13 ani.
Din cauza “orginii sociale nesănătoase”, Voica Potârcă a întâmpinat greutăţi în efectuarea studiilor şi a rămas până în 1989 sub lupa autorităţilor comuniste.
Evenimentul a fost organizat de Fundația Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei şi Fundația Hanns Seidel – România în colaborare cu Colegiul Naţional Şcoala Centrală și a fost un bun prilej pentru ca tinerii să înțeleagă și să conștientizeze necesitatea respectării idealurilor și valorilor democratice prin cunoașterea experiențelor traumatice prin care Europa a trecut în secolul XX.
Coordonatorii întâlnirii au fost Virginia Ion, secretar științific al Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, şi Diana Beldiman, profesor de istorie la Colegiul Naţional Şcoala Centrală din Bucureşti.