Home » Română » Memorial » Evenimente » Concert de Florii susținut de Corul Bisericii Greco-Catolice Cristos Rege la Memorialul Sighet

Concert de Florii susținut de Corul Bisericii Greco-Catolice Cristos Rege la Memorialul Sighet

posted in: Evenimente

Memorialul Sighet a găzduit și în acest an concertul de pricesne susținut de Corul Bisericii Greco-Catolice Cristos Rege din Sighetu Marmației.

Concertul a avut loc în duminica de Florii pe celularul Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței  și a fost dedicat celor 7 episcopi greco-catolici morți în faimă de martiri care vor fi beatificați de Papa Francisc la Blaj în 2 iunie. 6 din cei 7 episcopi au fost încarcerați în anii 50 în închisoarea din Sighet.

Episcopul Valeriu Traian Frențiu (n. 25 aprilie 1875, Reşiţa – d. 11 iulie 1952, închisoarea Sighet)
Episcopul Ioan Suciu (n. 4 decembrie 1907, Blaj -27 iunie 1953, închisoarea Sighet )
Episcopul Tit Liviu Chinezu (n.1904, Huduc, Mureș – d. 15 ianuarie 1955, închisoarea Sighet)

Episcopul Ioan Bălan (n. 11 februarie 1880, Teiuş, Alba – d. 4 august 1959, mănăstirea Ciorogârla, unde avea domiciliu obligatoriu)
Episcopul Alexandru Rusu (n. 22 noiembrie 1884, Şăulia de Câmpie/Mureş – d. 9 mai 1963, închisoarea Gherla)
Cardinal in pectore Iuliu Hossu (n. 30 ianuarie 1885 în Milaşul-Mare, Mureş – d. 28 mai 1970, Bucureşti, grav bolnav, după ani de detenție și domiciliu obligatoriu)

 

”Acest timp sfânt se deschide în seara aceasta a Săptămânii Mari cu acest concert pascal dedicat memoriei episcopilor greco-catolici martiri care anul acesta vor fi beatificați. Între zidurile acestei închisori care a devenit un Memorial, parcă auzim încă suferințele celor închiși ca și cum au rămas imprimate în ziduri, dar mai ales în inimi, rugăciuni înălțate către Dumnezeu pentru cei care au avut credință și speranță, strigăte de ajutor pentru cei care erau în suferință și încredințarea de pe urmă pentru cei care au murit aici. Toate acestea peste timp se răsfrâng în această armonie a corului Cristos Rege pentru care eu le mulțumesc”, a spus episcopul greco-catolic Vasile Bizău prezent la concert.

 

”Este o tradiție destul de veche, de peste 18 ani ca în duminica Floriilor, corul bisericii noastre, a parohiei greco-catolice din Sighet să susțină un concert la Memorial.  Concertul va fi susținut de corul bisericii noastre împreună cu biografiile episcopilor care vor fi prezentați între pricesne pentru ca lumea să îi cunoască pe acești episcopi care din 2 iunie vor fi numiți fericiți”, a declarat părintele Vasile Florea, parohul parohiei greco-catolice din Sighet.