Home » Deutsch » Gedenkstätte » Presseschau » Conferinţa "Memoria, temelie a identităţii"

Conferinţa "Memoria, temelie a identităţii"

posted in: Presseschau

În ciclul Serilor culturale ortodoxe joia aceasta a avut loc conferinţa intitulată Memoria, temelie a identităţii. Evenimentul s-a ţinut în Amfiteatrul Dumitru Stăniloae al Facultăţii de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din Bucureşti, fiind organizată de Pr. Lect. Univ. Dr. Gheorghe Holbea, Prodecan al instituţiei de învăţământ. Invitaţi au fost Ana Blandiana, Romulus Rusan şi Ioana Boca, fondatorii Muzeului Memorialul durerii de la Sighet.

 

 „Am venit cu o foarte mare curiozitate în sensul că cel mai mult aş vrea să-mi dau seama în ce măsură sunt interesaţi studenţii de la teologie de care va depinde într-un fel spiritualitatea viitoarelor generaţii care vor merge în bisericile lor. Dacă ei vor fi sensibili la ceea ce vom povesti noi că vom face la Sighet voi considera că e o mare bucurie, că e o mare speranţă. Le transmit ceea ce le transmitem tuturor elevilor noştri de la Sighet de la şcoala de vară şi anume, îndemnul să fie ei înşişi, să gândească cu propria minte ceea ce văd, să privească în jur şi mai ales să înţeleagă că totul trebuie să se continue şi nimic nu există în sine”, a declarat pentru TRINITAS TV Ana Blandiana.

 

Participanţii au vizionat un film dedicat Memorialului durerii de la Sighet. Au participat studenţi teologi şi de la alte facultăţi din Capitală.

 

„Cel mai simplu este să vă descriu un afiş al memorialului care prezintă uşi ale fostei închisori prin care se văd doi copii care privesc sala de muzeu, iar deasupra scrie Vreţi să înţelegeţi România de azi ? Vizitaţi memorialul victimelor comuniste de la Sighet. Asta este ideea. Memorialul există nu ca o întoarcere în trecut, ci ca o încercare de a înţelege ce trăim astăzi, de ce trăim ce trăim şi care sunt reziduurile trecutului în societatea de azi care ne împiedică să înaintăm mai normal în lume”, a mai precizat Ana Blandiana.

 

Au susţinut microrecitaluri corul Bisericii Precupeţii Noi şi Grupul vocal Sfântul Ştefan cel Mare al Studenţilor Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti. Au recitat poezii creştine publicistul Lidia Popiţa Stoicescu şi actorii Tomi Cristin şi Cerasela Popescu.  

 

http://www.arhiepiscopiabucurestilor.ro/index.php/evenimente-culturale/2430-conferinta-memoria-temelie-a-identitatii