posted in: Evenimente
Cum era să fii copil de ”dușman al poporului” în perioada comunistă? Aceasta este întebarea la care a răspuns doamna Ileana Rotaru la întâlnirea cu elevi ai claselor a VI-a și a VII-de la Școala Gimnazială Orizont din București.
Evenimentul organizat la reprezentanța din București a Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței a venit în întâmpinarea zilelor de 8 martie, ziua femeii și 9 martie, ziua deținuților politic anticomuniști.
Dialogul a fost moderat de Virginia Ion.
Le mulțumim doamnei profesoare Daniela Ioniță și domnului profesor Mihai Popescu și elevilor lor pentru participarea activă la dialogul cu dna Ileana Rotaru!
Fotografiile au fost făcute de colegul nostru Dănuț Vasile.
***
Ileana Rotaru n. Totir este fiica lui Dumitru Totir, învăţător din Vidimireşti (Mehedinţi).
Dumitru Totir a fost conducător al grupării de partizani „Mişcarea Română de Rezistenţă” din zona Mehedinţiului. A fost arestat la 23 iunie 1952, fiind condamnat la moarte de Tribunalul Militar Bucureşti pentru “acte de trădare”. A fost executat prin împuşcare la 20 iulie 1953 în penitenciarul Craiova.
Soţia sa, Nicoliţa, a fost exclusă din învăţământ; fiul cel mare, Haralambie, în urma anchetelor de la Securitate a rămas cu sechele psihice; ceilalţi copii, Aurora, Constanţa, Ileana, Nicolae şi Constantin, au întâmpinat greutăţi la intrarea în liceu şi facultate.