Home » Română » Memorial » Evenimente » Despre Memorialul Sighet cu Ana Blandiana şi Romulus Rusan la Hayward, California

Despre Memorialul Sighet cu Ana Blandiana şi Romulus Rusan la Hayward, California

posted in: Evenimente

Duminică, 7 iunie, ora 14, la Biserica Învierea Domnului din Hayward, CA, Ana Blandiana şi Romulus Rusan au vorbit despre Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei.

Evenimenul organizat de Casa Românească și de Biserica Ortodoxă dBiserica Invierea Domnului Hayward[2]in Hayward, în sala de conferințe a căreia a avut loc, a constat într-o prezentare  – moderată de Oana Leonte – a Memorialului de la Sighet, precum și o amplă discuție a tuturor problemelor legate de descoperirea adevărurilor despre represiunea comunistă, rezultate din cultivarea memoriei și a rădăcinilor ei istorice. Adunarea având loc în timpul aniversării celor 25 de ani de la Fenomenul Piața Universității, s-au adunat amintiri ale celor ce participaseră la mitingul de 52 de zile, iar inginerul Dinu Leonte, care scrisese și cântase în balcon melodia „Dreptate, ochii plânși vor să te vadă”, a interpretat-o din nou, spre emoția tuturor participanților.In Biserica cu parintele

 

La întâlnirile din Hayward au participat și familia Speranța și Dr. Miron Costin, reprezentanți ai Memorialului Sighet în SUA, care ca și Arh. Ileana Costea au inițiat și sprijinit organizarea întâlnirilor desfășurate în continuare la Los Angeles și în localitățile componente.

pentru mai multe detalii

http:// www.holyresurrectionparish. org/images/stories/Documente/15blandiana_rusan.pdf

 

A fost cel de-al patrulea eveniment din turneul pe care Ana Blandiana şi Romulus Rusan îl fac în SUA pentru prezentarea Memorialului Sighet.

 

Vineri, 29 mai, ora 19.30 în sala Auditorium a Institutului Cultural New York a avut loc o discuţie cu scriitorii Ana Blandiana şi Romulus Rusan, fondatorii Memorialului Sighet. Cu acelaşi prilej a fost prezentată expoziţia Memoria ca formă de justiţie. Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei. Expoziţia va putea fi vizitată până în data de 8 iunie la Institutul Cultural Roman din New York, 200 East 38th Street. (fotografii de la eveniment, aici)

Marți, 2 iunie, la ora 11:30 am, la Biblioteca Congresului SUA, Whittall Pavilion (Thomas Jefferson Building, Ground Floor) a avut loc o discuție având ca temă Memorialul Sighet, la care au participat scriitorii Ana Blandiana și Romulus Rusan, fondatorii Memorialului Sighet, Doina Uricariu, din partea ICR NY, și profesorii Virgil Nemoianu (The Catholic University of America) și Dennis Deletant (Georgetown University).

Miercuri, 3 iunie, ora 18.30 pm, la Ambasada României din Washington DC, a fost organizat un eveniment avându-i ca protagoniști pe scriitorii Ana Blandiana, Doina Uricariu și Romulus Rusan. Ana Blandiana și Romulus Rusan au prezentat Memorialului Sighet, prezentarea fiind însoţită de slideshow-ul ”Memoria ca formă de justiție”, precum şi de alte materiale documentare despre Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, instituţie ai cărei fondatori sunt şi pe care o conduc din 1993.