Home » Deutsch » Gedenkstätte » Nachrichten » Expoziţia-document “Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei”

Expoziţia-document “Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei”

posted in: Nachrichten

Joi, 11 septembrie 2008, a avut loc, în prezenţa unui impresionant auditoriu, deschiderea expozitiei-document “Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei”.

Expoziţia are două părţi componente. Prima parte, intitulata „Memorial ca formă de justiţie. Istoria unui muzeu”, este o prezentare în imagini a Memorialului de la Sighet şi a activităţii acestuia în decursul celor 15 ani de existenţă.

Cea de-a doua parte este reprezentată de cele 57 panouri ale expoziţiei „O cronologie a războiului rece”, realizată de Romulus Rusan în cadrul programului „History after the Fall” finanţat de Uniunea Europeană prin programul „Cultura 2000”.

Expoziţia „Memoria ca formă de justiţie”  a fost itinerată în zece oraşe din Germania, în numeroase oraşe din românia, iar în noiembrie 2007 a fost prezentată şi la Paris. „O cronologie a războiului rece” a fost deschisă între 2006-2007 în Dresda, Praga, Budapesta şi Varşovia, iar în ţară la Iaşi, Cluj, Bucureşti, Zalău, Timişoara şi Arad.

La deschidere au luat cuvântul criticul de artă Ruxandra Garofeanu, curator al expoziţiei, Ana Blandiana, preşedinta Fundaţiei Academaia Civică şi iniţiatoare a Memorialului Sighet şi Aurel Vlad, autorul uneia dîntre operele de artă donate Memorialului, „Cortegiul Sacrificaţilor”.

Evenimentul, găzduit de Primăria Sectorului 2 la Galeria „Dialog”, se înscrie în seria acţiunilor de aniversare a 15 ani de la înfiinţarea Memorialului Sighet. Aceasta va rămâne deschisă până la 6 octombrie 2008.