Home » Română » Memorial » Evenimente » Graiul Maramureşului despre Şcoala de Vară de la Sighet

Graiul Maramureşului despre Şcoala de Vară de la Sighet

posted in: Evenimente

Şcoala de vară, cu foc la final!       

CULTURA 

Scris de Florentin Năsui    

Luni, 21 Iulie 2008 20:17  

 Astăzi, cei 100 de oaspeţi ai Sighetului părăsesc Coroana, adică hotel – restaurantul care le-a fost gazdă timp de 7 zile şi 7 nopţi în timpul Şcolii de Vară. Şcoala organizată de Fundaţia „Academia Civică”(FAC) la Memorial Sighet, Ediţia a XI-a. Rector:istoricul francez Stephane Courtois. Moderator: scriitorul Romulus Rusan. Cursanţi: profesori de istorie şi 50 de elevi din toate zonele ţării, inclusiv 2 din Sighet. De remarcat:în cele 11 ediţii, doar 3 elevi sigheteni au urmat aceste cursuri, foarte puţini maramureşeni arătându-se interesaţi de „concursul de admitere”.

Sâmbătă, masa rotundă a fost moderată de dl Courtois şi Thierry Wolton(Paris).Elevii şi-au exprimat dorinţele despre felul cum ar trebui predată Istoria represiunii comuniste în România, iar profesorii şi-au exprimat părerea despre felul cum trebuie predata aceasta istorie.A urmat testul de evaluare a elevilor participanţi, iar după apusul Soarelui, la 21.30 s-a aprins marele foc de tabăra pe malul Izei, unde Mariana de la Turn a venit cu d-ale gurii. Toţi erau dezamăgiţi că tocmai începuse să plouă pe la noua seara, dar noroc că după ţârâitul ca de toamna stelele au putut fi zărite pe cer, iar tinerii, unii dintre ei, le-au numărat până pe la ora două a dimineţii. (s-a văzut asta şi la întâlnirea de la ora 10, de ieri, când unii au întârziat oleacă).La focul de tabără, ca de obicei s-au recitat poezii în româna, franceza, engleză şi poloneză. Atmosfera de basm, nu alta .Ieri s-au tras concluziile în cadrul mesei rotunde „Adevărul este stăpânul nostru”- Argumente şi modalităţi de introducere a studiului represiunii comuniste în programa şcolară.

Moderatori: Romulus Rusan, Ana Blandiana, preşedinte al FAC şi Stephane Courtois. Despre concluzii veţi afla în interviul realizat cu Romulus Rusan, pe care îl vom publica în numărul următor al ziarului.

Au fost acordate premii constând în diplome şi cărţi apărute la Editura FAC şi a fost semnat de către organizatori şi cursanţi Apelul pentru introducerea represiunii comuniste în programa şcolară şi a studiului istoriei României la modul serios, nu cum se întâmplă în unele manuale alternative, ciuntit!

SURSĂ: Graiul Maramureşului