Home » Deutsch » Gedenkstätte » Nachrichten » In memoriam Marton Aron

In memoriam Marton Aron

posted in: Nachrichten

Vineri, 5 martie 2004, la Muzeul Memorial Sighet s-a deschis expoziţia IN MEMORIAM MARTON ARON, fost episcop romano-catolic de Alba Iulia, care în perioada 1951-1954 a fost deţinut politic în închisoarea de la Sighet.

Expoziţia a fost realizată în colaborare cu Muzeul „Casa Terorii” din Budapesta şi Fundaţia Civică „Oraşul Ajută” din Eger.

În prezenţa a peste 250 de participanţi, biografia şi activitatea pastorală a episcopului Marton Aron, poziţia sa critică faţă de deportarea evreilor din Nordul Transilvaniei în primăvara anului 1944, anii de suferinţă prin închisorile comuniste şi atitudinea sa deschis anticomunistă au fost evocate de Gheorghe Mihai Barlea, directorul Muzeului, Heinrich Ferencz, preotul paroh de Baia Mare, care a dat citire mesajului episcopului Diecezei romano-catolice de Satu Mare şi Maramureş, Schöenberger Jenö. S-au citit, de asemenea, mesajele transmise de Ana Blandiana, preşedinta Fundaţiei Academia Civică, şi de Kiszely Gabor, director executiv al Muzeului „Casa Terorii”.

Din partea autorităţilor judeţene şi locale au vorbit Eugenia Godja, primar al municipiului Sighetu Marmaţiei, Mihai Zahoranszki, viceprimar, şi Ştefan Ganczi, secretar general al Prefecturii Maramureş.

Expoziţia este găzduită până în 15 aprilie 2004.

S-a convenit ca în toamna anului 2004, cu ocazia manifestărilor dedicate Revoluţiei maghiare din 1956, Muzeul Memorial Sighet să deschidă o expoziţie privind sistemul concentraţionar românesc în oraşul Eger din Ungaria.