Home » Deutsch » Zentrum für Studien » 1945 Dokumentar Dateien » Înlocuirea şefului CA(S)C la Bucureşti. Americanii cer explicaţii

Înlocuirea şefului CA(S)C la Bucureşti. Americanii cer explicaţii

De la: Reprezentanţa S.U.A. în Comisia Aliată de Control pentru România 
Către: Departamentul de Război
1 martie 1945
Generalul Vinogradov a convocat aseară o şedinţă comună a principalilor reprezentanţi în Comisia Aliată de Control pentru România. El a declarat că scopul şedinţei era doar de a ni-l prezenta pe noul vicepreşedinte al Comisiei Aliate de Control pentru România, general-colonel Susaikov. El a spus că el fusese schimbat din funcţie din cauza sănătăţii sale şubrede.
Eu am subliniat stringenta necesitate de a se da imediat o explicaţie delegaţiei Statelor Unite privind acţiunile din ultimele câteva zile ale autorităţilor ruseşti din România.
Susaikov a acceptat să primească întrebările. Ele sunt următoarele:
1. Aş dori să mi se confirme o ştire pe care am primit-o potrivit căreia domnul Vâşinsky  s-ar fi aflat aici ieri şi astăzi şi într-o convorbire sau mai multe cu regele, el a cerut demiterea actualului guvern Rădescu.
2. Domnul Vâşinsky a formulat în cadrul acestor convorbiri vreo propunere în ceea ce priveşte o variantă pentru un nou guvern?
3. Dacă s-au făcut propuneri, acestea au fost prezentate în numele Comisiei Aliate de Control sau în numele Uniunii Sovietice?
4. Ce motive pot eu prezenta guvernului meu pentru luarea acestor măsuri fără consultarea prealabilă a reprezentaţilor guvernelor britanic şi american?
Am subliniat că dată fiind importanţa evenimentelor ce au loc sunt obligat să informez imediat Guvernul Statelor Unite despre refuzul vicepreşedintelui de a discuta acum această problemă.
 
 
Documente din volumul „România. Viaţa Politică în Documente 1945”, coordonator Ioan Scurtu, Arhivele Statului din România, 1994 
 
 
Vă invităm să citiţi şi celelalte materiale din Dosarul documentar 1945