Home » Deutsch » Gedenkstätte » Nachrichten » Lansarea cărţii România sub regimul comunist de Dennis Deletant

Lansarea cărţii România sub regimul comunist de Dennis Deletant

posted in: Nachrichten

Marţi, 20 aprilie, orele 12, în Sala Oglinzilor a Casei Monteoru (Calea Victoriei 115), în prezenţa unui public numeros a avut loc lansarea cărţii “România sub regimul comunist” de Dennis Deletant.

Alături de Dennis Deletant au vorbit  acad. Şerban Papacostea şi Romulus Rusan (editorul volumului). În deschidere a adresat câteva cuvinte de bunvenit şi Ana Blandiana, preşedintele Fundaţiei Academia Civică şi fondatoare a Memorialului Victimelor Comunismului.

La sfârşit, dl. Deletant a răspuns la întrebări şi a oferit autografe.

 

Această nouă apariţie editorială reprezintă cea de a treia ediţie română a cărţii cercetătorului britanic,
devenită un reper al istoriei comunismului din România.
Alte două ediţii au fost publicate, de astădată în originalul englez, de către Academia Civică.

 

Profesorul Dennis Deletant este una din vocile cele mai autorizate ale istoriografiei actuale.

„Naturalizat” român prin studiile postuniversitare, prin familie, printr-o prolifică activitate didactică (la Centrul de studii româneşti al Universităţii din Londra), ca şi printr-o prodigioasă activitate de cercetare, Dennis Deletant este devotat de decenii unei istorii prin care a trecut şi la care a contribuit semnificativ.

În 1988 a fost declarat persona non grata de regimul comunist din România, după ce luase legătura cu lideri ai opoziţiei şi ai societăţii civile.
În anii de după revoluţie a susţinut proiectele de refacere a patrimoniului României, fiind distins în 1995 cu Ordinul Imperiului Britanic.

Dintre cărţile de referinţă ale lui Dennis Deletant, cele referitoare la mijloacele de teroare în România lui Gheorghiu-Dej, respectiv la constrângerea şi dizidenţa din timpul lui Ceauşescu sunt capete de afiş (ca şi aceasta de faţă).
Dar numele cercetătorului britanic este de neocolit în toate lucrările importante de istorie a Estului european.

Dennis Deletant a fost primul rector al Şcolii de vară de la Sighet şi este membru în Consiliul Ştiinţific al Centrului Internaţional de Studii asupra Comunismului din cadrul Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei – Fundaţia Academia Civică.