Home » Română » Memorial » Evenimente » Memorialul Sighet decorat de Președintele României cu Meritul Cultural în grad de Cavaler

Memorialul Sighet decorat de Președintele României cu Meritul Cultural în grad de Cavaler

posted in: Evenimente
Ceremonia de decorare a Memorialului Sighet la Palatul Cotroceni, 21 decembrie 2019, foto: presidency.ro

Sâmbătă, 21 decembrie, de Ziua Memoriei Victimelor Comunismului în România, care în acest an a fost și prima zi a celui de-al doilea mandat al președintelui Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni a avut loc ceremonia de decorare cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler a Memorialului Victimelor Comunismului, Asociația Foștilor Deținuți Politici din România, Asociația „21 decembrie 1989”, Asociația „Memorialul Revoluției 16-22 decembrie 1989 Timișoara” și Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS)

foto: presidency.ro

Decorațiile au fost primite de Octav Bjoza, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, Doru Mărieș, președintele Asociației „21 decembrie 1989”, Traian Orban, președintele Asociației „Memorialul Revoluției 16-22 decembrie 1989 Timișoara”, Ana Blandiana, președintele fondator al Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței Sighet și Constantin Buchet, președintele Colegiului CNSAS.

foto: presidency.ro

”Ziua de astăzi nu este una ca oricare alta. În urmă cu 30 de ani, valul revoluţionar, pornit de la Timişoara, descătuşa la Bucureşti strigătul de libertate al românilor, înăbuşit vreme de 45 de ani. Răspunsul la întrebarea de ce ne-am întâlnit noi, aici, la Palatul Cotroceni, tocmai în această zi a amintirii şi a speranţei, rezidă deopotrivă în semnificaţiile zilei şi în eforturile depuse de fiecare dintre dumneavoastră de a nu uita. Căci uitarea nu face casă bună cu speranţa. A ne aminti este astăzi e sinonim cu viaţa fiecăruia dintre noi şi cu sănătatea societăţii noastre. O naţiune nu poate avea viitor fără a-şi respecta, înainte de toate, trecutul. (…) Aţi fost nu doar stavilă în calea uitării acestui capitol dureros din istoria naţională, ci şi contribuitori la procesul de consolidare democratică a României, iar faptul că activitatea dumneavoastră este recunoscută la nivel naţional şi internaţional dovedeşte că aţi reuşit…. Prin decorarea dumneavoastră, onorez astăzi, de Ziua Memoriei Victimelor Comunismului în România, în numele statului român, şansa unei societăţi care nu îşi uită eroii şi nu îşi abandonează idealurile.”, a spus şeful statului, la ceremonia de decorare a celor cinci instituţii şi asociaţii cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler.

foto: presidency.ro

Preșdintele Klaus Iohannis a declarat cu acest prilej că ”viitorul democratic al României nu poate fi construit în absența unei asumări corecte a trecutului care presupune în primul rând recunoașterea și condamnarea fermă a atacurilor sistematice din timpul regimului comunist la adresa democrației, a demnității umane, a drepturilor și libertăților fundamentale. Totodată asumarea corectă a trecutului presupune și înfăptuirea dreptății și redarea adevărului românilor.”

 

foto: presidency.ro

Ana Blandiana, fondatoarea Memorialului Sighet, i-a mulţumit şefului statului pentru decoraţii.

Ana Blandiana a declarat: ”Cea mai mare realizare a comunismului a fost distrugerea memoriei, crearea omului fără memorie, a omului nou, a omului cu creierul spălat, care nu îşi mai aducea aminte nici ce a fost, nici ce a avut, nici ce a făcut, în felul acesta, distrugându-se memoria. Libertatea este dreptul de a nu minţi, spunea Albert Camus, şi, în pofida faptului că astăzi se împlinesc 30 de ani de când am căpătat libertatea, prin această definiţie, ultimii noştri 30 de ani, post-comunism, nu au fost nişte ani liberi, pentru că au avut prioritate minciunile, nu adevărurile istoriei noastre. (…) Sunt mândră nu numai pentru noi, pentru Memorialul Sighet în cazul meu, sunt mândră mai ales că prin dumneavoastră statul român a ajuns în sfârșit să înțeleagă că trebuie să fie mândru că în România a fost creat primul Memorial al victimelor comunismului din lume. Vă propun să considerăm această ceremonie un moment solemn care să se înscrie cu valoare de simbol în drumul nostru de întoarcere din infern.”