Home » Română » Memorial » Evenimente » Nicolae Drăgușin premiat pentru volumul Viață țărănească în comunism, volum din seria Recviem pentru țăranul român

Nicolae Drăgușin premiat pentru volumul Viață țărănească în comunism, volum din seria Recviem pentru țăranul român

posted in: Evenimente

Muzeul Judeţean Teleorman a organizat joi, 19 decembrie 2019 decernarea „Premiilor Muzeului Judeţean Teleorman”:

Premiile Muzeului Judeţean Teleorman, instituite în anul 2012, poartă numele a două personalităţi teleormănene, respectiv preotul şi arheologul amator Ioan Spiru şi profesorul şi istoricul Ion Moraru şi sunt acordate unor specialişti ce s-au făcut remarcaţi în valorificarea publicistică a unor cercetări din domeniul arheologiei şi istoriei.

 

Premiul “Ioan Moraru” a fost acordat cercetătorului Nicolae Drăgușin pentru volumul Viață țărănească în comunism. Mărturii din județele Teleorman, Olt și Ialomița

Nicolae Drăgușin la ceremonia de premiere, foto: Muzeul Județean Teleorman

Volumul Viață țărănească în comunism. Mărturii din județele Teleorman, Olt și Ialomița – interviuri de Nicolae Drăguşin, Ştefan Marinescu şi Gabriel Catalan, editor, studiu introductiv şi aparat critic Nicolae Drăguşin – a apărut în noiembrie 2019 în seria Recviem pentru țăranul român din colecția Istorie Orală a Fundației Academia Civică.

Volumul cuprinde 19 interviuri din arhiva de istorie orală a Memorialului Sighet cu țărani din județele Teleorman, Olt și Ialomița alese în așa fel încât să prezinte nu numai o imagine a vieții țărănești, care a însemnat inclusiv revolte împotriva cotelor și a colectivizării pământului (adică a desființării proprietății private), cât mai ales o imagine a unor destine personale sub comunism în care rezistența se amestecă indistinct cu o firească cultură a supraviețuiri.