Home » Română » Memorial » Evenimente » O nouă apariţie editorială: Continua schimbare în rău. Oameni sub presiunea instituțiilor statului comunist

O nouă apariţie editorială: Continua schimbare în rău. Oameni sub presiunea instituțiilor statului comunist

posted in: Evenimente

A apărut un nou volum în colecţia Istorie orală: CONTINUA SCHIMBARE ÎN RĂU. Oameni sub presiunea instituțiilor statului comunist, editor Georgeta Pop

 

Volumul conține interviuri cu Nicolae Șerban Tanașoca, Traian Rebedea, Claudiu Viorel Săvulescu, Constantin Hociotă, Mircea Pavel, Ioan Drimuș, precum şi transcrierea dezbaterii „Cruciada copiilor”, despre politica demografică a regimului Ceaușescu.

 

Volumul grupează înregistrări din Arhiva de Istorie Orală a Memorialului Sighet ce au în comun capacitatea autorilor de a analiza și înțelege, dar și de a judeca cu severitate societatea în care au trăit. Privirea critică, dar încărcată de amărăciune, pentru că sunt oameni cărora nu le este indiferentă realitatea care îi înconjoară, este o trăsătură de caracter care îi unește pe autori dincolo de diferențele de nivel cultural sau de domeniu de activitate.

Un învățat umanist, un inginer, un miner, doi medici și un profesor, autorii și în același timp personajele acestor înregistrări, fac parte dintre cei care nu se lasă înșelați în judecarea faptelor și au capacitatea și curajul de a gândi pe cont propriu. Sunt eroi care nu au făcut fapte de vitejie, dar au rezistat manipulărilor, au păstrat nealterată scara de valori umane, într-o lume care părea că le pierde, iar aceasta reprezintă o tărie și o verticalitate demne de stimă.

Georgeta Pop, editorul volumului