Home » Română » Memorial » Evenimente » Paul Lăzărescu. O viață în slujba adevărului

Paul Lăzărescu. O viață în slujba adevărului

posted in: Evenimente

Ne-am bucurat să fim parteneri și la cel de-al doilea eveniment organizat de Asociaţia Ziariştilor Independenţi din România – AZIR sub genericul ”Curaj și jertfă. Jurnaliști românî în închisorile comuniste”.
”Paul Lăzărescu. O viață în slujba adevărului” a fost tema discuției din 5 martie, iar invitata serii a fost jurnalista Anca Lazarescu , fiica lui Paul Lăzărescu.
Evenimentul care a avut lo cîn sala de conferințe a reprezentanței la București a Memorialului Sighet a fost moderat de Raluca Brumariu și Nicolae Cotrut.
Au ținut să evoce personalitatea lui Paul Lăzărescu oameni care l-au cunoscut și cu care a colaborat de-a lungul anilor: Ana Blandiana, Doina Bâscă, Georgeta Pop, Teodora Stanciu, Ion-Andrei Gherasim, Șerban Madgearu, Andrei Dimitriru.
Au avut intervenții și Mihai Radulescu, președintele AZIR, Cătălin Teodor Dogaru, secretar general AZIR, Oana Boșca-Mălin, Constantin Geangu.

***
PAUL LĂZĂRESCU
(1926-2021)
Absolvent al Facultății de Litere din București, secretar general al Tineretului Universitar Național Țăranist București, a fost din 1945 până în 1947 redactor la ziarul Dreptatea
Arestat în 1947 a fost condamnat la 1 an închisoare. Rearestat la 15 august 1949, este condamnat, în lotul T.U.N.Ț., la 7 ani închisoare. A fost închis la Jilava, Gherla, Peninsula, Baia Sprie, Satu Mare, fiind eliberat la 31 martie 1956.
După eliberare lucrează un timp ca muncitor necalificat. Este apoi profesor suplinitor și, din 1965, cercetător la Centrul de Cercetări Fonetice şi Dialectale / Institutul de Fonetică și Dialectologie al Academiei Române.
După 1989 a fost activ în cadrul PNȚCD și ziarist la reînființatul ziar al PNȚ, ”Dreptatea”, al cărui redactor șef a fost.
Într-o istorie răvășită și tulburată, în care Binele și Răul și-au schimbat de mai multe ori definiția, Domnul Lăzărescu a fost pentru noi, cei de la Fundația Academia Civică și Memorialul Sighet, reprezentantul linișii interioare și al împăcării cu sine, în numele încrederii nestrămutate în valorile morale și intelectuale pe care le-a susținut toată viața.

 

 

foto: Dănuț Vasile