Home » Română » Memorial » Evenimente » Sâmbtă, 14 mai – 10 ani de vizite ale prof Ruxandra Cesereanu cu studenţi de la Universitatea Babeş Bolyai la Sighet

Sâmbtă, 14 mai – 10 ani de vizite ale prof Ruxandra Cesereanu cu studenţi de la Universitatea Babeş Bolyai la Sighet

posted in: Evenimente

Sâmbătă, 14 mai, s-a desfăşurat la Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighet cea de-a zecea vizită a studenţilor de la Universitatea ,,Babeş-Bolyai” din Cluj, organizată de profesoara Ruxandra Cesereanu, cu sprijinul dnei Dana Ţăranu Mărgineanu.
Vizita a început cu o prezentare realizată de muzeograful Robert Furtos a istoriei primului memorial dedicat victimelor comunismului, Memorialul de la Sighet – de la faza de proiect propus de Ana Blandiana şi Romulus Rusan Consiliului Europei în ianuarie 1993, până la muzeul de azi. Studenţii au fost  apoi împărţiţi în trei grupe de lucru, îndrumate de prof. Ruxandra Cesereanu, istoricul Ioan Ciupea şi muzeograful Robert Furtos, realizându-se o vizită ghidată a muzeului, prin discutarea tuturor tematicilor prezentate în sălile de expunere.
Vizita s-a încheiat cu un moment de reculegere la Cimitirul Săracilor de la Cearda (parte componentă a Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei).

De un deceniu întreg, o dată pe an, pe parcursul unei întregi zile, prof. Ruxandra Cesereanu îşi ţine cursurile în Memorial, familiarizând şi sensibilizând studenţii pe temele celor 45 de ani de represiune comunistă. Studenţii pot descoperi şi folosi astfel materialul documentar prezentat în cele 50 de săli ale muzeului (realizate de cercetătorii CISAC).