Home » Română » Memorial » Evenimente » 15 noiembrie 1987-15 noiembrie 2017. 30 de ani de la revolta muncitorilor brașoveni. Mesajul dnei Ana Blandiana adresat Asociației 15 noiembrie 1987

15 noiembrie 1987-15 noiembrie 2017. 30 de ani de la revolta muncitorilor brașoveni. Mesajul dnei Ana Blandiana adresat Asociației 15 noiembrie 1987

posted in: Evenimente
Foto: Masa rotundă organizată la 8 noiembrie 2002 de Centrul de Studii asupra Comunismului din cadrul Memorialului Sighet. Au participat  11 dintre miile de manifestanţi de la Braşov, care au narat în fata istoricilor şi ziariştilor întâmplările prin care au trecut atunci (foto Florin eșanu)

Stimaţi prieteni,

 

Cu imensa părere de rău că nu pot fi şi eu la Braşov, ca de atâtea ori, daţi-mi voie să fiu alături de Dvs. cu inima şi cu gândul, în acest moment cu adevărat solemn, atins de aripa istoriei. Pentru că 30 de ani  este un fragment de istorie şi, oricât de tineri păreţi încă mulţi dintre Dvs., cei ce aţi ieşit în stradă acum 30 de ani, sunteţi nişte personaje istorice pentru că istoria pe care revolta Dvs. a scris-o se adaugă istoriei noastre adevărate, celei care ne ajută să nu ne fie ruşine că suntem români. Se spune şi se scrie mereu că tinerii de azi au nevoie de modele pe care nu le găsesc. Dar Dvs., prin curajul cu care aţi acţionat în 1987, sunteţi eroii care le sunt contemporani şi modele cărora trebuie să le semene.

Aţi fost curajoşi într-o lume a laşităţii şi – într-o lume care îşi pierduse orice speranţă – aţi avut demnitatea de a nu renunţa. Şi cu toate că aţi plătit scump şi curajul, şi demnitatea, aţi reuşit să rămâneţi credincioşi acestor valori şi libertăţii Dvs. interioare, şi atunci, şi în toţi anii care au urmat, şi care au fost departe de a fi uşori.

Aş fi vrut să încep aceste cuvinte spunându-vă dragi eroi, dar mi-a fost teamă să nu par prea patetică, deşi simpla Dvs. prezenţă în istoria recentă este patetică.

Şi nu-mi doresc altceva, şi nu vă pot ura mai mult, decât ca această prezenţă să fie cât mai recunoscută şi respectată de societatea de azi, nu numai pentru că recunoaşterea şi respectarea faptei Dvs. este o recunoaştere a adevărului şi a demnităţii de care am avut şi vom avea întotdeauna atâta nevoie, ci și pentru că astfel putem spera ca exemplul Dvs. de responsabilitate să fie urmat de tinerii de azi și de cei de mâine.

Modelul pe care îl reprezentați este și mai necesar azi decât ieri, azi când a nu fi indiferent la ceea ce se întâmplă în țara ta presupune un curaj pe care nimeni nu-l pedepsește, dar nimeni nu și-l asumă.

Vă mulţumim şi suntem mândri că vă suntem contemporani, dragi modele neobosite ale societății civile românești care învață de la voi în continuare speranță.

 

Ana Blandiana

 

 

 Bucureşti, 15 noiembrie 2017