Home » Română » Memorial » Jubileu 25 de ani » Agerpres: Ana Blandiana: Când am pornit Memorialul Sighet nu am visat că o să spun câteva cuvinte la împlinirea unui sfert de secol

Agerpres: Ana Blandiana: Când am pornit Memorialul Sighet nu am visat că o să spun câteva cuvinte la împlinirea unui sfert de secol

Preşedintele fondator al Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei din municipiul Sighetu Marmaţiei, scriitoarea Ana Blandiana, a declarat joi că, la momentul iniţierii acestuia, nu visa că va ajunge să vorbească la împlinirea a 25 de ani de la înfiinţarea memorialului.

“Ne-a ajutat Dumnezeu să ne întâlnim din nou într-un an absolut special. Nu cred că atunci când am pornit Memorialul am visat că o să ajung să spun câteva cuvinte la împlinirea unui sfert de secol. Faptul că se întâmplă asta este o dovadă că Dumnezeu a stat alături de noi şi ne-a ajutat. Va mulţumesc că suntem aici, într-un fel, în formaţia în care am început, pentru că am început doar cu deţinuţi politici şi cu autorităţile din Sighet”, a spus Ana Blandiana.

Primarul municipiului Sighetu Marmaţiei, Horia Scubli, a remarcat faptul că Memorialul a primit Marca Patrimoniului European, dar a subliniat şi implicarea Anei Blandiana şi a fostului soţ al acesteia, regretatul scriitor Romulus Rusan.

“Este un moment extrem de important pentru noi, cei din Sighet, pentru că se acordă un titlu, pentru prima dată, unei instituţii din Sighet, de Marcă a Patrimoniului European. Munca doamnei Blandiana şi a colectivului dânsei, a regretatului Romulus Rusan şi a celor care şi-au sacrificat ani din viaţă că să ajungem să primim această distincţie – astăzi se văd roadele. Suntem unici în România, îmi place să mă mândresc cu acest lucru”, a afirmat Horia Scubli.

În context, reprezentanta Institutului Naţional al Patrimoniului, Alexandra Ţînţăreanu, a apreciat că titlul acordat muzeului îndeamnă la reflecţie asupra istoriei.

“Marca Patrimoniului European poate fi privită ca o distincţie care îndeamnă la reflecţie şi care animă curiozitatea pentru evenimentele trecutului. Ziua Memoriei – Ziua porţilor deschise pe care Fundaţia Academia Civică o organizează în fiecare an este un prilej de reflecţie, dar Marca Patrimoniului European este în acelaşi timp şi un imens recipient pentru o multitudine de idei şi simboluri legate de istoriile naţionale”, a afirmat Alexandra Ţînţăreanu.

În cursul aceluiaşi eveniment a fost dezvelită o placă ce atestă faptul că Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei din Sighetu Marmaţiei este Marcă a Patrimoniului European.

La marcarea celor 25 de ani de activitate a Memorialului au fost prezenţi foşti deţinuţi politici sau familiile acestora din ţară, foşti deportaţi politici, oameni de cultură şi oficialităţi locale.

De asemenea, publicul a asistat şi la dezvelirea unui bust al lui Corneliu Coposu, donat muzeului de artistul Adrian Bogdan Lefter. AGERPRES /(A-autor: Leontin Cupar, editor: Antonia Niţă, editor online: Anda Badea)

https://www.agerpres.ro/cultura-media/2018/05/17/ana-blandiana-cand-am-pornit-memorialul-sighet-nu-am-visat-ca-o-sa-spun-cateva-cuvinte-la-implinirea-unui-sfert-de-secol–110864