Home » Română » Memorial » Evenimente » Arhiva de imagini a Memorialului Sighet. Fondul Fototeca ziarului România Liberă

Arhiva de imagini a Memorialului Sighet. Fondul Fototeca ziarului România Liberă

La mijlocul anilor 2000 Memorialul Sighet a primit – prin bunăvoința dlui Petre Mihai Băcanu – o parte din arhiva foto a ziarului România Liberă din anii ’40-’80, o arhivă care era pe punctul de a se pierde, ziarul nemaiavând spațiu pentru depozitare.

Îi mulțumim dlui Petre Mihai Băcanu și dlui Florin Eșanu, fotoreporter în acea vreme la România Liberă, care s-a ocupat de transferul arhivei spre Memorialul Sighet.

 

Arhiva cuprinde câteva zeci de cutii cu filme foto de 16 și 36 mm. Cutiile cu filme nu au fost însoțite de inventare și nici nu erau ordonate cronologic.

Până acum, am reușit să trecem în format digital cca 30.000 de fotografii. Pe lângă migăloasa operațiune de scanare a filmelor, o altă problemă cu care ne-am confruntat este datarea fotografiilor și identificarea personajelor surprinse în imagini.

Fotografiile din această colecție sunt în cea mai mare parte imagini de propagandă, dezvăluind mecanismele de funcționare ale acesteia. Sunt fotografii  cu lideri comuniști, fotografii de la diverse evenimente oficiale (congrese, adunări de partid, manifestații, defilări, vizite oficiale, vizite de lucru), manifestări culturale și sportive oficiale, fotografii de pe șantiere și din fabrici sau cu țărani la muncile agricole. Sunt surprinse câteodată și crâmpeie de viață cotidiană.  S-ar putea spune că este un portret al țării, dacă s-ar vedea însă și latura nevăzută a istoriei comunismului.

Vă invităm să vizitați galeria de imagini,selectate tocmai pentru a arăta diversitatea acestui fond.

 

Utilizarea materialului fotografic din acest fond poate fi făcută cu respectarea legislației și cu menționarea sursei.