Home » Română » Memorial » Marca Patrimoniului European » Axanews: ZIUA MEMORIEI -Ziua Porților Deschise la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței

Axanews: ZIUA MEMORIEI -Ziua Porților Deschise la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței

Joi, 17 mai, la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet s-a derulat manifestarea “Ziua Memoriei-Ziua Porților Deschise’’. Manifestarea a debutat cu dezvelirea plăcii Marca Patrimoniului European acordată în luna martie de Comisia Europeană Memorialului sit ce simbolizează, alături de alte 8 situri europene lupta pentru istoria, integrarea, idealurile și valorile europene, după care a urmat masa rotundă  “Memorialul Sighet –jubileu 25 de ani”.

În continuare a fost vernisată expoziția “Generația Unirii, victimă a represiunii comuniste”, urmată de prezentatrea lucrării“Văzut în cădere” de Petru Iacobi, operă de artă donată de artist Memorialului, după care a fost dezvelit bustul lui Corneliu Coposu realizat de către Bogdan Adrian Lefter, bust donat de către artist Memorialului. Tot cu acest prilej a fost lansată cartea “Mișcarea de rezistență din Mehedinți-documente și interviuri”, editor Andreea Cârstea. În încheiere, la Cimitirul Săracilor, a avut loc un serviciu religios.

“Este pentru prima dată când o instituție din România primește Marca Patrimoniului European. Această instituție( Memorialul n.red.) nu este una de stat ci una a societății civile, o instituție menită a păstra memoria poporului român. Această distincție ține locul unor distincții românești pe care nu le-am primit”, a spus Ana Blandiana, președinte Fundația Academia Civică.

Liviu Șiman