Ce mi s-a luat din viață

Titlu: Ce mi s-a luat din viață

Autor: Glicheria Kostuli-Oros

Autoarea acestor însemnări memorialistice a fost unul dintre miile de copii strânși de trupele Generalului Marcos, comandantul armatei comuniste înfrânte în războiul civil din Grecia, la sfârșitul celui de al doilea razboi mondial.
Împărțiți între Uniunea Sovietică și diferitele țări recent cucerite de aceasta, o parte din acești copii – luați de lângă părinți pentru a fi destinați educației și îndoctrinării comuniste – au ajuns în România, la Oradea, unde clădirile baroce ale unei mănăstiri catolice dezafectate le-au devenit cămin. De acolo veneau în fiecare dimineață în rând spre școală,
băieții la Școala Generală Nr. 1, de băieți, și fetele la școala noastră Nr. 2, de fete. În ultimii trei ani de liceu în clasa noastră jumătate eram românce, jumătate grecoaice. În fiecare bancă stătea o româncă și o grecoaică. Eram colege, eram prietene, dar noi știam despre ele că sunt orfane, și nu îndrăzneam să le punem întrebări, iar ele nu povesteau.
Faptul că Glikeria Kostuli, colega noastră Glika, a avut nu numai curajul de a nu uita, ci și puterea și talentul de a scrie extraordinara poveste a risipirii lor fără milă între mai multe țări în numele internaționalismului proletar, este nu doar un fel de a le răzbuna copilăria pervertită de idei politice, ci și o contribuție – plină de suferință și de căldură omenească – la adevărata istorie a teribilului secol 20.
O viață și o istorie care se află la locul potrivit în biblioteca virtuală a Memorialului Sighet.
Ana Blandiana

 

Text: © Copyright 2021 Glicheria Kostuli-Oros

Imagini: © Copyright 2021 Arhiva fotografică a dnei Glicheria Kostuli-Oros

© 2021 Fundația Academia Civică pentru versiunea.pdf Acrobat Reader

Este permisă descărcarea liberă, cu titlu personal, a volumului în acest format. Distribuirea gratuită a cărții prin intermediul altor situri, modificarea sau comercializarea acestei versiuni fără acordul prealabil, în scris, al Fundației Academia Civică sunt interzise și se pedepsesc conform legii privind drepturile de autor și drepturile conexe, în vigoare.