Home » Français » Mémorial » „Mer de malheurs’’ » Mihai Stere Derdena

Mihai Stere Derdena

mihai stere derdenanăscut în 1934 în Bulgaria

Student în anul IV la Facultatea de Ziaristică, iniţiatorul unei organizaţii cu un program de revendicări nu doar studenţeşti ci şi politice ( formarea unui nou guvern condus de Titel Petrescu, acceptarea şi a celorlalte partide politic şi organizarea de alegeri libere).

A fost arestat la 8 noiembrie 1956, pe când se afla internat în Spitalul Studenţesc de TBC.

A fost condamnat la 5 ani închisoare. La 30 septembrie 1961 printr-un referat al MAI serviciul C se solicita trimiterea lui în DO – în acel moment era închis la Periprava, de unde urma a fi eliberat la 6 noiembrie 1961 – pentru că în timpul detenţiei a fost pedepsit disciplinar cu 24 zile de izolare şi cu mustrare scrisă. Prin decizia MAI 16270/11.10.1961 i se stabileşte domiciliu obligatoriu la Rubla pe timp de 12 luni.

În 1964 este trecut în evidenţa Securităţii, când încă se găsea în DO.

După eliberare se angajează ca muncitor la GAS Domneşti şi apoi la uzinele „Vulcan”.

Reușește să fie admis la Facultatea de Filologie. A fost profesor până la pensionare.

În 1969 a fost avertizat de către Securitate pentru „grave manifestări duşmănoase”, pentru că a refuzat să participe la alegeri. În 1976 Securitatea deschide un dosar de urmărire pe numele „Derdena Mihai”, datorită atitudinii sa „duşmănoase” şi a legăturilor pe care le întreţinea prieteni care plecaseră în străinătate. Scopul declarata al urmăririi era de a se stabili dacă „acesta urmăreşte să devină un potent trădător, ca agent” pentru că ceruse unui prieten – informator al Securităţii – să îl aboneze la revista germană „Prisma”.

A scris despre detenţia sa în cartea Mărturia unui neînvins.