Home » Română » Memorial » Evenimente » Ceremonia de dezvelire a plăcii Marca Patrimoniului European, 17 mai 2018

Ceremonia de dezvelire a plăcii Marca Patrimoniului European, 17 mai 2018

Joi, 17 mai, a avut loc ceremonia de dezvelire a plăcii Marca Patrimoniului European, distincţie primită în martie 2018 de Memorialul Sighet.

Ceremonia de dezvelire a plăcii a fost organizată în cadrul Zilei Memoriei – Ziua Porților deschise, organizată anual la Sighet. Este o zi a celor ce au trecut prin închisorile şi deportările comuniste sau au luptat în rezistenţa împotriva comunismului. Această zi de recuegere se desfășoară de (Sărbătoarea Înălţării Domnului, împreună cu Ziua Eroilor.

La ceremonia de dezvelire a plăcii au vorbit Ana Blandiana, fondatoarea Memorialului Sighet, Mihai Șora, Gheorghe M. Bârlea, Ioana Boca, Horia Scubli, primarul orașului Sighet, Doru Dăncuș, consilier județean, Consiliul Județean Maramureș, Alexandra Țânțăreanu, (Institutul Național al Patrimoniului), coordonatorul național al Mărcii Patrimoniului European.

****

Comisia Europeană a decis pe 1 martie să acorde Marca Patrimoniului european la 9 situri ce marchează sau simbolizează lupta pentru istoria, integrarea, idealurile și valorile europene.

Cele 9 situri sunt:
Sighet Memorial (Romania)
Leipzig’s Musical Heritage Sites (Germany)
Dohány Street Synagogue Complex (Hungary)
Fort Cadine (Italy)
Javorca Church (Slovenia)
Former Natzweiler concentration camp and its satellite camps (France and Germany)
Bois du Cazier (Belgium)
Village of Schengen (Luxembourg)
Maastricht Treaty (The Netherlands)

 

citeşte şi

Ana Blandiana: Marca Patrimoniului European, cel mai frumos dar pe care puteam să-l primim la aniversarea de 25 de ani de la înființarea Memorialului Sighet