Home » Română » Memorial » Evenimente » Ceremonie de depunere a urnei cu cenușa Mariei Brătianu la Florica, joi, 12 aprilie

Ceremonie de depunere a urnei cu cenușa Mariei Brătianu la Florica, joi, 12 aprilie

posted in: Evenimente

Fundaţia Academia Civică şi Memorialul Sighet  în colaborare cu Consiliul Judeţean Argeş au organizat joi, 12 aprilie 2018, ceremonia de depunere în cripta familiei Brătianu de la Florica a rămăşiţelor pământeşti ale Mariei Brătianu, fiica marelui istoric Gheorghe Brătianu, mort în închisoarea din Sighet în 1953.

Urna funerară a fost adusă de la Paris de nepoata sa, Marie-Hélène Fabra Lebiez, fiica Ioanei Brătianu.

Au rostit câteva cuvinte: Ana Blandiana, președinta Fundației Academia Civică, Lucia Hossu-Longin, realizatoarea Memorialului Durerii, Adrian Niculescu, vicepreşedinte IICCMER, Dan Manu, preşedintele Consiliului Judeţean Argeş. A fost transmis și un mesaj din partea organizației La Maison Roumaine de la Paris, a cărei membră a fost Maria Brătianu.

 

Mare Doamnă a exilului românesc, aparținând nu numai aristocrației, ci și adevăratei aristocrații a spiritului și elitei intelectuale, Maria Brătianu a fost autoare a unor documentate studii de istorie contemporană şi a unor cercetări legate de elucidarea condiţiilor în care a murit tatăl ei. S-a ocupat de asemenea de editarea în exil a operei lui Gheorghe Brătianu şi a făcut parte din conducerea activă a Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului de la Paris, care a devenit după 1989 secţia română a Federaţiei Internaţionale a Drepturilor Omului cu sediul în ţară. În ultimele decenii s-a dedicat dezvăluirii și analizării represiunii comuniste din România, a înființat la Paris “Association pour le Memorial Sighet” și a catalizat energiile exilului în sprijinul resuscitării memoriei colective și a istoriei recente, organizând în capitala Franței expoziții și conferințe dedicate Memorialului.

Maria Brătianu a murit la Paris în 29 octombrie 2017.

Şi-a dorit să se întoarcă definitiv în ţară alături de înaintaşii săi, a căror operă a încercat să o continue.