Home » Română » Memorial » Evenimente » Ceremonie în memoria Mariei Brătianu la Florica, joi, 12 aprilie

Ceremonie în memoria Mariei Brătianu la Florica, joi, 12 aprilie

posted in: Evenimente

Fundaţia Academia Civică şi Memorialul Sighet organizează în colaborare cu Consiliul Judeţean Argeş depunerea în cripta familiei Brătianu de la Florica a rămăşiţelor pământeşti ale Mariei Brătianu, fiica marelui istoric Gheorghe Brătianu, mort în închisoarea din Sighet în 1953.

Mare Doamnă a exilului românesc, aparținând nu numai aristocrației,
ci și adevăratei aristocrații a spiritului și elitei intelectuale, Maria Brătianu a fost autoare a unor documentate studii de istorie contemporană şi a unor cercetări legate de elucidarea condiţiilor în care a murit tatăl ei. S-a ocupat de asemenea de editarea în exil a operei lui Gheorghe Brătianu şi a făcut parte din conducerea activă a Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului de la Paris, care a devenit după 1989 secţia română a Federaţiei Internaţionale a Drepturilor Omului cu sediul în ţară. În ultimele decenii s-a dedicat dezvăluirii și analizării represiunii comuniste din România, a înființat la Paris “Association pour le Memorial Sighet” și a catalizat energiile exilului în sprijinul resuscitării memoriei colective și a istoriei recente, organizând în capitala Franței expoziții și conferințe dedicate Memorialului.

Şi-a dorit să se întoarcă definitiv în ţară alături de înaintaşii săi, a căror operă a încercat să o continue.

Ceremonia de depunere şi slujba de pomenire va avea loc joi, 12 aprilie a.c., începând de la ora 11 în cripta de la Florica.

 

 

Ana Blandiana
și colegii ei de la Fundația  Academia Civică și
Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței