Home » Română » Memorial » Evenimente » Clubul Memoriei, 25 mai

Clubul Memoriei, 25 mai

posted in: Evenimente
Vă invităm duminică, 25 mai, de la ora 16, la o noua întâlnire lunare a Clubului Memoriei, organizat la reprezentanţa Memorialului Sighet din Bucureşti, str. J.L. Calderon nr. 66.
Tema întâlnirii din această lună: Cartea morților – discuție și receptări
Vom porni discuţia de la volumul Cartea morţilor din închisori, lagăre şi deportări /Coordonator şi studiu introductiv: Romulus Rusan, Colaboratori: Ioana Boca, Virginia Ion, Angela Bilcea, Andreea Cârstea, Editor: Virginia Ion, Fundaţia Academia Civică, 2013.
Cartea morţilor este un dicţionar elaborat pe bază de documente în cadrul Centrului Internaţional de Studii asupra Comunismului (Memorialul Sighet) şi cuprinde numele morţilor în anchete, în închisori, în colonii de muncă, în deportări, în domicilii obligatorii, în evadări, în luptele din munţi, în răscoalele ţărăneşti, în revoluţie, la frontiere, condamnaţi la moarte, executaţi, ucişi ostentativ, în sinucideri simulate/înscenate, în accidente provocate, în „transporturile morţii”.
Capitolul II al cărţii este dedicat morţilor în deportarea din Bărăgan (1951-1956).
Capitolul III al cărţii este dedicat cetăţenilor de etnie germană morţi în timpul „muncii de reconstrucţie” în URSS (1945-1950).
Capitolul IV al cărţii este dedicat cetăţenilor din Basarabia şi din Nordul Bucovinei morţi în anchete, închisori, în tentative de trecere în România, în deportările „pe vecie” din ţinuturile îndepărtate ale URSS (1940-1951).
Fiecare nume este însoţit de datele de stare civilă, de împrejurările morţii şi de sursele documentare doveditoare.
Prezentarea cărţii va fi urmată de o dezbatere pornind de la recenzia extinsă scrisă de prof. univ. dr. Dan Pavel, „Câți oameni a omorât comunismul? Și cine erau ei?” apărută în Revista de Științe Politice Polis (vol. II, nr. 1/dec.2013-feb. 2014).
Moderatorul întâlnirii: Nicolae Drăgușin