Home » Deutsch » Gedenkstätte » Nachrichten » Conferinţa internaţională „Impactul regimurilor totalitare în delictele comise din ură” (Totalitarian Regimes’ Heritage in Hate Crimes)

Conferinţa internaţională „Impactul regimurilor totalitare în delictele comise din ură” (Totalitarian Regimes’ Heritage in Hate Crimes)

posted in: Nachrichten
În contextul preşedinţiei rotative a Uniunii Europene, capitala Lituaniei a găzduit în ziua de 18 octombrie 2013 seminarul cu tema „Impactul regimurilor totalitare în delictele comise din ură” (Totalitarian Regimes’ Heritage in Hate Crimes), organizat de Ministerul Justiţiei în colaborarea cu Centrul de Cercetare privind Genocidul şi Rezistenţa din Lituania.
 
Seminarul a cuprins 12 prelegeri, organizate în două sesiuni, ţinute de universitari, jurişti şi reprezentanţi ai Comisiei Europene, ai Parlamentul European, precum şi parlamentari lituanieni.  Între aceştia, s-au numărat Dr. Jan Kudrna (Univesitatea Carol din Praga), Dr. Igor Caşu (Universitatea de Stat din Moldova), Dr. Aviezer Tucker (Universitatea din Texas), Dr. Harald Wydra (Universitatea din Cambridge), Dr. Jogchum Vrielink (Universitatea din Leuven), Dr. Justinas Zilinskas (Universitatea Mykolas Romeris din Vilnius).
 
La seminar şi la discuţii au participat şi reprezentanţi a unor organizaţii civice şi instituţii de stat care au ca obiectiv recuperarea memoriei trecutului recent din unele ţări europene, dar şi delegaţi ai administraţiei publice centrale din statele membre ale Uniunii Europene. Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei a fost reprezentat de către Nicolae Drăguşin.
 
Conform concluziilor desprinse ca urmare a prelegerilor şi a intervenţiilor venite din rândul audienţei de către moderatorii celor două secţiuni (Prof. Dr. Justinas Zilinskas, respectiv Dr. Neela Winkelmann), delictele comise din ură au în comun cu regimurile totalitare ale căror moştenitoare directe sunt obiectivul de a dezumaniza persoana. Ceea ce le diferenţiază ţine însă numai de scara răspândirii: primele cunosc o scară restrânsă, în timp ce cele din urmă au o vocaţie universală. A doua concluzie importantă a fost aceea că în studiul trecutului, accentul pus pe statutul de victimă conduce la considerarea suferinţei, în timp ce accentul pus pe regimul politic de extracţie totalitară conduce la necesitatea diferenţierii şi situării acestora în diferite categorii.
Seminarul s-a încheiat cu o vizită ghidată la Muzeul Victimelor Genocidului din Vilnius.
 
 
mai multe informaţii despre conferinţă