Home » Română » Memorial » Evenimente » Conferinţa internaţională “Legacy of Totalitarianism Today“, Praga, 12-13 iunie

Conferinţa internaţională “Legacy of Totalitarianism Today“, Praga, 12-13 iunie

posted in: Evenimente
În zilele de 12-13 iunie a avut loc cea de-a treia conferinţă internaţională organizată de  Platform of European Memory and Conscience, „Legacy of totalitarianism Today”.
Conferinţa a fost găzduită de vicepreşedintele Senatului Rep. Cehe, dna  Miluše Horská şi s-a desfăşurat sub auspiciile ministrului culturii din Cehia, dl Daniel Herman.
Conferinţa şi-a propus să discute despre domeniile în care, chiar şi 25 de ani după căderea comunismului, moştenirea totalitară este încă prezentă în ţările Europei de Est: calitatea democraţiei şi a statului de drept, judecarea crimelor comunismului, corupţia, mass-media, importanţa instituţiilor care se ocupă de memorie. Cu acelaşi prilej a fost acordat şi premiul anual al Platformei dlui Mustafa Dzhemilev, fost deţinut politic în perioada sovietică şi apărător al drepturilor tătarilor din Crimeea, ca recunoaştere a curajului său şi a eforturilor făcute pentru apărarea drepturilor omului.
Au participat conferenţiari din 19 state din Europa şi America de Nord.  Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei a fost reprezentat de Ioana Boca, director executiv, care a vorbit în cadrul sesiunii “The legacy of witnesses of totalitarian persecution” despre situaţia foştilor deţinuţilor politici din România.
programul integral al conferinţei şi mai multe detalii, găsiţi aici