Home » Română » Memorial » Marca Patrimoniului European » De ziua Europei vă invităm să vizitați la Memorialul Sighet expoziția Marca Patrimoniului European

De ziua Europei vă invităm să vizitați la Memorialul Sighet expoziția Marca Patrimoniului European

De ziua Europei vă invităm să descoperiți locuri reprezentative pentru istoria Europei!

Expoziția de fotografii – realizată de Comisia Europeană în 2018 – prezintă 38 din cele 60 situri care fac partea din rețeaua Marca Patrimoniului European.

Expoziția Marca Patrimoniului European. O istorie a Europei în 38 de mărturii, organizată de Fundația Academia Civică în colaborarea cu Institutul Național al Patrimoniului, coordonatorul național al programului Marca Patrimoniului European, poate fi vizitată în curtea interioară a Memorialului Sighet.

Marca Patrimoniului European este o iniţiativă a Uniunii Europene, lansată în 2011 menită să aducă în atenţia publicului şi în special a tineretului european valorile fundamentale europene, elementele comune de istorie şi cultură ale patrimoniului cultural care contribuie la consolidarea sentimentului de apartenenţă la Uniune şi a dialogului intercultural. Acordarea mărcii la nivel european se desfăşoară o dată la doi ani şi fiecare stat membru al Uniunii poate transmite Comisiei Europene două cadidaturi de situri.

În martie 2018 Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței a primit  Marca patrimoniului european,  fiind primul din România căruia Uniunea Europeană îi oferă această distincţie.
În iunie 2018 la Sighet a avut loc ceremonia de dezvelire a plăcii Marca Patrimoniului European, mesajul transmis fiind ”Memorialul Sighet oferă o perspectivă asupra represiunii comuniste în Europa de-a lungul secolului XX, inclusiv asupra morţilor şi suferinţelor cauzate atât în interiorul, cât şi în afara zidurilor închisorii. El este înscris în lista siturilor patrimoniului european al Uniunii Europene datorită rolului important pe care l-a jucat în istoria şi în cultura Europei. EUROPA ÎŞI ADUCE AMINTE!“.

În mai 2022 un al doilea sit din România a primit Marca Patrimoniului European:  Palatul Comisiei Europene a Dunării de la Galaţi.

 

Lista celor 60 de situri (10 situri au fost adăugate în martie 2020 și 12 situri în mai 2022 ), precum și informații despre Marca patrimoniului european găsiți aici
https://ec.europa.eu/programmes/creative-europe/actions/heritage-label_en

 

Noi situri vor fi adaugate pe harta patrimoniului european in 2023. Institutul Național al Patrimoniului a demarat deja preselecția națională